Na hlavný obsah

Milanová hovorí o veľkej reforme mediálneho priestoru, opozícia zákon kritizuje

Politik má podľa nej zniesť väčšiu mieru kritiky.

Milanová hovorí o veľkej reforme mediálneho priestoru, opozícia zákon kritizuje
Na snímke ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO). Foto: TASR

Zaradenie platformy na zdieľanie videí do regulačného rámca audiovizuálnych mediálnych služieb, transparentnosť financovania médií, vznik registra médií, ochrana novinárov cez ochranu ich zdroja, väčšia ochrana maloletých či navýšenie vysielania pre znevýhodnených. Aj také zmeny prináša nový zákon o mediálnych službách.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Lačoková.

Opozícia nový zákon kritizuje

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) hovorí o veľkej reforme mediálneho priestoru, opozícia však nový zákon kritizuje. Prekáža im najmä neustále pribúdanie pozmeňovacích návrhov. Poslanci aj na poslednú chvíľu upravili jeho znenie. Zmena sa týka aj práva na vyjadrenie.

Smer-SD chcel ešte v roku 2019 vrátiť politikom právo na odpoveď. Odborníci návrh kritizovali. Proti hlasovalo SaS, Sme rodina aj OĽANO. Milanová vtedy zákon považovala za škodlivý, tvrdí, že ani teraz názor nezmenila.

„Filozoficky to nepovažujem za správne, lebo si myslím, že politik má zniesť väčšiu mieru kritiky, a že má dosť priestoru na to, aby vedel formulovať svoje názory. Ale sme súčasťou koalície, kde sa musíme snažiť kooperovať,“ povedala.

Preto so zapracovaním pozmeňovacieho návrhu súhlasila. Zdôrazňuje však, že právom na vyjadrenie sa dá reagovať len na hodnotiace úsudky, ktoré vychádzajú z nepravdivých skutkových tvrdení. Iniciátorom tejto zmeny bolo hnutie Sme rodina. Peter Pčolinský (Sme rodina) podotýka, že veľmi rád toto právo využije.

„Zažil som veľmi veľa tlačových konferencií, na ktoré nikto neprišiel. Čiže, tvrdiť, že politici na nich majú obrovský priestor, je klamstvo,“ opísal svoju skúsenosť.

Podľa Šeligu je tento inštitút nadbytočný

„S normálnymi médiami majú politici normálne vzťahy. To síce neznamená, že spolu súhlasíme, ale ak sa vyskytne nejaká faktická chyba, tak ju médium opraví. To, že komentátori píšu, ako vidia situáciu, je ich komentátorská licencia,“ vysvetlil.

Opozícia vyčíta predkladateľom, že mediálnu legislatívu sprevádzalo zhruba 300 pozmeňovacích návrhov.

„To už sú pozmeňováky pozmeňovákov na pozmeňováky,“ povedal Dušan Jarjabek zo Smeru-SD.

Ľubica Laššáková z Hlasu-SD preto mediálnu legislatívu vníma ako veľký „galimatiáš“.

„Najlepšie by ministerka Milanová urobila, keby celý tento zákon zobrala, kompletne ho prepracovala,“ dodala.

Ak prezidentka zákon podpíše, účinný bude od 1. augusta 2022.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál