Na hlavný obsah

Minister spravodlivosti USA: Kyjevu pomôžeme vypátrať vojnových zločincov

Vytvoria tím, ktorý bude Ukrajine pomáhať.

Minister spravodlivosti USA: Kyjevu pomôžeme vypátrať vojnových zločincov
Americký minister spravodlivosti Merrick Garland (vľavo) a generálna prokurátorka Ukrajiny Iryna Venediktovová (vpravo) počas ich stretnutia v meste Krakovec, na hraniciach Ukrajiny s Poľskom. Foto: TASR/AP

Americký minister spravodlivosti Merrick Garland v utorok (21. 6.) potvrdil záväzok Spojených štátov identifikovať, zatknúť a stíhať osoby, ktoré počas ruskej invázie na Ukrajine zrejme spáchali vojnové zločiny.

Garland sa neďaleko západoukrajinského mesta Ľvov stretol s ukrajinskou generálnou prokurátorkou Irynou Venediktovovou a potvrdil, že vytvorili pracovnú skupinu, ktorá bude skúmať, dokumentovať a zverejňovať údajné vojnové zločiny Ruska na Ukrajine.

„Spojené štáty vysielajú jasné posolstvo. Nie je sa kam schovať. My a naši partneri budeme presadzovať všetky dostupné právne cesty, aby sme zabezpečili, že tí, ktorí sú zodpovední za tieto zverstvá, sa postavia pred spravodlivosť,“ povedal Garland novinárom.

Ministerstvo spravodlivosti USA spresnilo, že novovytvorený tím bude pomáhať Ukrajine. A to s trestným stíhaním, zhromažďovaním dôkazov a forenznou analýzou dôkazov o spáchaní vojnových zločinov.

Hlavným poradcom tímu je dlhoročný zamestnanec ministerstva spravodlivosti USA Eli Rosenbaum, ktorý kedysi viedol úsilie o vypátranie nacistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet