Na hlavný obsah

Ministerstvo dopravy opäť spúšťa schémy pomoci pre cestovný ruch

Žiadosti môžu podávať v priebehu júna.

Ministerstvo dopravy opäť spúšťa schémy pomoci pre cestovný ruch
Na ilustračnej snímke reštaurácia počas pandémie. Foto: RTVS

Ministerstvo dopravy oznámilo ďalšie otvorenie schém pomoci pre gastrosektor a cestovný ruch. Určilo ich pre tých, ktorí doteraz buď nestihli podať žiadosti o kompenzáciu strát, alebo ich podali s chybami. Žiadosti môžu podávať počas celého júna.

Oznámil to v stredu (1. 6.) rezort dopravy. Podmienky sú identické ako pri predošlých schémach pomoci „de minimis.“

Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastrosektore môžu žiadať o kompenzácie za obdobie od 1. apríla 2020 do 31. mája 2021. Rovnako tak aj od 1. septembra 2021 do 31. decembra 2021.

„Oprávnenými žiadateľmi sú teda tí, ktorým klesli tržby o viac ako 40%. Tento pokles treba porovnávať s rovnakými mesiacmi v roku 2019,“ uviedol rezort. Dodal, že maximálna výška pomoci je 200 000 eur ako súčet všetkých minimálnych pomocí získaných za aktuálny rok a dva predošlé hospodárske.

„Chceli by sme požiadať všetkých podnikateľov, aby si dali záležať na vypĺňaní žiadostí. Výrazne tým urýchlia kontrolu žiadostí a aj vyplácanie peňazí,“ apeloval minister dopravy Andrej Doležal (Sme rodina).

Maximálna výška príspevku je 10 % z čistého obratu v danom mesiaci, pričom na takýto príspevok majú nárok napríklad majitelia ubytovacích zariadení či reštaurácií.

„V prípade cestovných kancelárií je maximálny príspevok 6 % z čistého obratu. Pre cestovné agentúry je horná hranica príspevku 3,6 % čistého obratu,“ doplnilo ministerstvo.

Rezort pripomenul, že doteraz v rámci pomoci pre cestovný ruch poslal na účty podnikateľom takmer 170 miliónov eur. V rámci schém „de minimis“ doteraz vyplatil 21 325 žiadostí v celkovom objeme 142,4 milióna eur. Čo sa týka „veľkej schémy“, vyplatil 194 žiadostí v objeme 27,2 milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko