Na hlavný obsah

Ministerstvo spustilo novú aplikáciu, má zjednodušiť komunikáciu so štátom

Zatiaľ je možné využívať len niektoré funkcie.

Ministerstvo spustilo novú aplikáciu, má zjednodušiť komunikáciu so štátom
Veronika Remišová počas tlačovej konferencie na tému Slovensko v mobile. Foto: TASR

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie predstavilo v pondelok (20.6.) aplikáciu Slovensko v mobile.

Šéfka rezortu Veronika Remišová (Za ľudí) si od aplikácie sľubuje zjednodušenie komunikácie so štátom. Na podpisovanie elektronických formulárov priamo z mobilu si Slováci počkajú ešte niekoľko mesiacov.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Kristína Braxatorová.

Zmeny prichádzajú postupne

Na komunikáciu so štátom a takmer 400 úradmi verejnej správy bude časom stačiť len mobilný telefón. Podľa Remišovej je nový systém jednoduchší a lacnejší.

„Mobilné ID sa stáva realitou. Kto využíva stránku slovensko.sk, vie, aké je to často utrpenie. Systém je komplikovaný. Nehovoriac o tom, že štát za neho platil milión eur mesačne,“ uviedla Remišová.

Zmeny prichádzajú postupne. Zatiaľ sa občania môžu do aplikácie prihlásiť,   požiadať o vydanie dokladov v prípade straty a pozrieť si kalendár udalostí.

Na podpisovanie dokumentov je potreba mať stále čítačku a občiansky preukaz s čipom.

Raši aplikáciu kritizuje

Okrem zjednodušeného prihlásenia chýbajú podľa šéfredaktora živé.sk Filipa Hankera viaceré očakávané zmeny. Uvádza napríklad, že už niekoľko rokov sa spomína možnosť čítania pošty zo slovensko.sk cez mobil. „Taktiež ide o ďalšiu sadu funkcií, kedy by mal štát občana upozorniť o odvodoch či rôznych povinnostiach. Väčšiny služieb sa dočkáme zrejme až budúci rok.“

Nedostatky aplikácie vidí Richard Raši, bývalý podpredseda vlády pre investície a informatizáciu a poslanec z mimoparlamentnej strany Hlas-SD. „Remišová predstavila možnosť, že na STK alebo emisné kontroly nás bude upozorňovať jej úžasná aplikácia. Musím jej pripomenúť, že túto službu ponúka ministerstvo dopravy od roku 2016.“

Aplikácia sa dá stiahnuť od pondelňajšieho (20. 6.) rána a do dvoch mesiacov by mala upozorniť podnikateľov na prípadné nedoplatky.

Systém vytvorilo Slovensko IT – firma, ktorá počas pandémie predstavila aplikáciu GreenPass. Aplikáciu bude prevádzkovať Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby. 

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál