Na hlavný obsah

Ministri štátov NATO budú hovoriť o posilnení jej východného krídla

Týka sa to aj Slovenska.

Ministri štátov NATO budú hovoriť o posilnení jej východného krídla
Ilustračná snímka - cvičenie vojenských jednotiek vo výcvikom centre Lešť. Foto: TASR

Dlhodobé posilňovanie východného krídla NATO v reakcii na ruskú hrozbu bude zásadnou témou záverečného dňa dvojdňového rokovania ministrov obrany Severoatlantickej aliancie (NATO) v Bruseli.

Podľa šéfa Aliancie Jensa Stoltenberga sa budú baviť aj o tom, ako využiť plánované zvyšovanie obranných rozpočtov na efektívne spoločné investície do vojenského vybavenia.

Aliancia od februárového začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vytvorila štyri nové bojové skupiny rozmiestnené na Slovensku, v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Najmä do východnej Európy sa krátkodobo presunulo na 40 000 vojakov USA a ďalších aliančných krajín. Podľa Stoltenberga NATO teraz stojí pred úlohou zabezpečiť dlhodobejšiu reakciu na novú bezpečnostnú situáciu spôsobenú vojnou.

Spočívať by podľa neho mohla napríklad v cielenom rozmiestňovaní zbraní a vojenského vybavenia vo východnej oblasti či vytváraní nových jednotiek s vopred vybraným územím pôsobnosti. Ministrov vo štvrtok (16. 6.) čaká skôr všeobecnejšia debata, kľúčové slovo v novej stratégii by mal mať o dva týždne aliančný samit v Madride.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet