Na hlavný obsah

Minuloročný útok na Kapitol sa podľa člena vyšetrovacieho výboru môže zopakovať

Povedal to poslanec Adam Kinzinger.

Minuloročný útok na Kapitol sa podľa člena vyšetrovacieho výboru môže zopakovať
Pohľad na budovu amerického Kapitolu vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Stúpenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa môžu zopakovať to, čo urobili vlani 6. januára, keď zaútočili na Kapitol. Povedal to poslanec Adam Kinzinger, jeden z dvoch republikánov v deväťčlennom osobitnom výbore americkej Snemovne reprezentantov, ktorý incident vyšetruje.

Kinzinger zvolený za Illinois povedal v rozhovore pre stanicu CBS, že najviac starostí mu robí to, „že sa nič nezmenilo“.

„Jediná vec, ktorá sa od 6. januára zmenila, je, že ak budú chcieť tú hru rozohrať znovu, dosadia včas do administratívy viac lojálnych ľudí,“ povedal Kinzinger.

Politici, ktorí veria v zákon

Výbor po prvý raz usporiadal verejné vypočutie minulý týždeň, na tento týždeň sú plánované dve ďalšie, jedno z nich v pondelok (13. 6.).

Pre budúcnosť USA je podľa Kinzingera najdôležitejšie mať na čele politikov, ktorí veria v zákon.

„Môžeme v tejto krajine prijať akýkoľvek zákon, ale ak budú pri moci – v politike, v justícii alebo v armáde – ľudia neochotní stavať vlastnú prísahu nad lojalitu k nejakej osobe, potom na žiadnom zákone nezáleží.“ Povedal poslanec, ktorý avizoval, že v jeseniach volieb svoj mandát obhajovať nebude.

Trumpovi stúpenci sa riadili prezidentovým názorom, podľa ktorého skutočným víťazom prezidentských volieb bol Trump a nie Joe Biden, a chceli v Kapitole zabrániť obom komorám parlamentu potvrdiť výsledok hlasovania.

Podľa serveru Politico sa niektorí snažili vinu za násilie, ku ktorému pri útoku došlo, zviesť na predsedníčku Snemovne reprezentantov demokratku Nancy Pelosiovú, pretože mala podľa nich zabezpečiť väčšiu bezpečnosť.

Trumpa obviňujú z klamstva

Kinzinger povedal, že je zrejmé, že Trump v čase, keď násilnosti vrcholili, nepohol ani prstom, aby ich ukončil. „Je zrejmé, že prezident nerobil nič a iba škodoradostne sledoval v televízii, čo sa deje. A môže hovoriť čokoľvek. Skutočným vodcom, jediným človekom, ktorý túto výzvu (na ukončenie násilia) urobil, bol (vtedajší viceprezident) Mike Pence. A my to dokážeme,“ povedal Kinzinger.

Podľa neho Trump vedel, že klame, keď tvrdil, že mu volebné víťazstvo ukradli, pretože už bolo zrejmé, kto zvíťazil. „Ľudia, ktorým dôveroval a ktorých si vážil, mu to opakovali,“ uviedol Kinzinger.

Trump prácu vyšetrovacieho výboru považuje za hon na čarodejnice, ktorého cieľom je ho zničiť. Ako píše Politico, za výpoveď pred výborom kritizoval dokonca aj dcéru Ivanku, ktorá v jeho administratíve pôsobila ako poradkyňa.

Kinzinger považuje za dôležité, aby sa k Američanom dostal výsledok vyšetrovania výboru. „To je dôležité, aby to Američania videli, aby to vzali za svoje a aby rozhodli, v akej krajine chcú žiť,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet