Na hlavný obsah

Minulý rok necestovala viac ako polovica Slovákov, odradila ich pandémia

Cestujúci vyhľadávali najmä domáce destinácie.

Minulý rok necestovala viac ako polovica Slovákov, odradila ich pandémia
Ilustračná snímka - dovolenkový rezort. Foto: RTVS

Pandémia v roku 2021 odradila od cestovania 1,4 milióna Slovákov, necestovala viac ako polovica obyvateľov SR. Uviedol to vo štvrtok (23. 6.) Štatistickí úrad (ŠÚ) SR vo svojej správe.

Naopak, napriek pretrvávajúcim obmedzeniam v druhom roku pandémie nestratili chuť cestovať dva milióny Slovákov starších ako 15 rokov (44 % obyvateľov). Vyhľadávali predovšetkým domáce destinácie.

Domáce aj zahraničné cesty

„Častejšie sa vybrali súčasne na dovolenku na Slovensko aj do zahraničia. Oproti obdobiu pred pandémiou boli ich počty však len tretinové,“ poznamenali štatistici.

Ich počet bol len mierne vyšší ako v roku 2020. Stále ich však bolo o 41 % menej ako pred pandémiou v roku 2019). Vtedy sa na cestovateľských aktivitách s aspoň jedným prenocovaním zúčastnili až tri štvrtiny populácie – 3,4 milióna ľudí.

Foto: ŠÚ SR
Foto: ŠÚ SR

„Z tých, čo si dovolenku dopriali aj minulý rok najviac, až dve tretiny (1,3 milióna osôb) zlákali výhradne len domáce destinácie. Medziročne ich však bolo približne o 12 % menej,“ píše ďalej ŠÚ SR.

Približne štvrtina dovolenkárov zo SR kombinovala domáce aj zahraničné cesty s prenocovaním. Súčasne aspoň jednu domácu cestu a pobyt za hranicami vykonalo vlani 473 000 ľudí. V porovnaní s rokom 2020 sa počet takýchto dovolenkárov viac ako zdvojnásobil.

Na dovolenku len do zahraničia sa vybralo vlani 233 000 osôb. Ich počet bol medziročne nižší a tiež stále o viac ako polovicu zaostával za hodnotami spred pandémie.

Vekové hľadisko cestujúcich

Z hľadiska veku najvyšší nárast cestujúcich medzi prvým a druhým rokom pandémie nastal v kategórii obyvateľov od 45 do 64 rokov, ich počet vzrástol o takmer 13 %. Táto veková kategória sa najviac priblížila počtom cestovateľov z roku 2019, aj keď im stále chýbala tretina dovolenkárov.

V druhom roku pandémie sa k cestovateľským zvyklostiam vrátila aj časť seniorov nad 65 rokov. Ich počet v porovnaní s rokom 2020 narástol o takmer 13 %. Bola ich však stále len polovica z obdobia kedy svet nepoznačil koronavírus.

Najvýraznejšie zostávanie za cestovateľskými zvyklosťami z roku 2019 sa prejavilo aj v roku 2021 u mladých ľudí (vo veku od 15 do 24 rokov). Cestovalo ich len 242 000, teda stále len polovica z počtu v roku 2019.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko