Na hlavný obsah

Mladých ľudí v juhoafrickom bare zrejme zabilo niečo, čo vypili, zjedli alebo fajčili

Zomrelo tam 21 ľudí.

Mladých ľudí v juhoafrickom bare zrejme zabilo niečo, čo vypili, zjedli alebo fajčili
Situácia po incidente v bare v Južnej Afrike. Foto: ČTK/AP

Mladých ľudí v klube v Juhoafrickej republike pravdepodobne zabilo niečo, čo vypili, zjedli alebo vyfajčili, uviedli v pondelok (27. 6.) podľa agentúry Reuters miestne úrady.

Najmladšou z celkovo 21 obetí bolo 13-ročné dievča. Bezvládne telá našli v nočnom podniku v meste East London v noci na nedeľu (26. 6.). Po príčine smrti kriminalisti naďalej pátrajú, čakajú na výsledky pitvy.

„Buď niečo prehltli v pití alebo v jedle, čo by ukazovalo na otravu, alebo niečo inhalovali,“ uviedol hovorca bezpečnostného odboru provincie Východné Kapsko. Dodal, že na záberoch z bezpečnostných kamier boli vidieť vodné fajky. „Vylučujeme, že by išlo o ušliapanie v panike,“ dodal hovorca.

Prvotné informácie uvádzali 22 mŕtvych. Polícia neskôr údaj opravila na 21 obetí, z toho bolo trinásť chlapcov a osem dievčat. Spolu 17 ľudí zomrelo priamo v klube, ďalší štyria zomreli po prevoze do nemocnice, uviedla agentúra AFP.

Úrad zvažuje žalobu

K ľuďom zhromaždeným pred márnicou prišiel minister polície Bheki Cele, ktorý sa pri prejave rozplakal. Pri márnici sa už v nedeľu večer schádzali rodičia, ktorých deti nedorazili domov.

Regionálny úrad pre vydávanie licencií na predaj alkoholu uviedol, že zvažuje žalobu na majiteľa baru za „hrubé“ porušenie zákona. Ten zakazuje predaj alkoholu osobám mladším ako 18 rokov.

Na okrajoch veľkých juhoafrických miest, ktoré pred koncom apartheidu vyhradili len pre nebelošské obyvateľstvo, úrady povolili alebo tolerujú mnoho neoficiálnych podnikov. Predpisy týkajúce sa zákonného veku pre konzumáciu alkoholu sa v nich však nie vždy dodržiavajú, podotýka AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet