Na hlavný obsah

Monika Uhlerová je nová prezidentka odborových zväzov

Tie by sa podľa nej mali odpolitizovať.

Monika Uhlerová je nová prezidentka odborových zväzov
Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Za prezidentku Konfederácie odborových zväzov (KOZ) delegáti 11. zjazdu zvolili v piatok (17. 6.) na nasledujúce štyri roky doterajšiu viceprezidentku Moniku Uhlerovú. Zdôrazňuje, že aj odbory na Slovensku by sa mali vyvíjať ako moderné európske odborové hnutie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Bude riešiť problémy pandémie a inflácie

Odbory dostali s novým vedením aj nový vietor do plachiet. Uhlerová presadzuje riešenie aktuálnych problémov, ktoré priniesla pandémia a hneď na to vysoká inflácia.

Konfederácia odborových zväzov bude podľa nej naďalej bojovať za zamestnancov, ktorí chcú zvýšenie platov na takej úrovni, aby sa nezhoršila ich životná úroveň. Za jeden z hlavných pilierov považuje tiež zlepšenie sociálneho dialógu s vládou.

„Nástroj, prostredníctvom ktorého chceme naďalej obhajovať práva zamestnancov, práva pracujúcich a sociálny dialóg, bude aj v kontexte výziev a zmien na trhu práce veľmi dôležitým prostriedkom obhajoby zamestnaneckých práv a vôbec sociálnych práv,“ informovala Uhlerová.

Nová prezidentka KOZ povedala ešte jednu podstatnú vec – a to, že odbory by sa mali odpolitizovať.

„Nie som zástancom akéhokoľvek zmluvného alebo iného zaväzovania, ale serióznej komunikácie pri presadzovaní záujmov pracujúcich,“ vysvetlila.

Novým viceprezidentom KOZ sa stal František Gajdoš z Odborového zväzu KOVO. Zjazd zvolil aj nové predstavenstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika