Na hlavný obsah

Morgan Freeman zažiaril naplno až ako 50-ročný. Zahral si Mandelu aj Boha

Na konte má desiatky ikonických filmov.

Morgan Freeman zažiaril naplno až ako 50-ročný. Zahral si Mandelu aj Boha
Na snímke ocenený americký herec Morgan Freeman. Foto: TASR/AP

Detektívi naháňajúci maniakov, väzeň, vodič, ale tiež napríklad americký a juhoafrický prezident, ba dokonca Boh. To sú niektoré z filmových úloh afroamerického herca Morgana Freemana. Oceňovaný umelec, ktorý sa venuje aj réžii, je známy z filmov Vykúpenie z väznice Shawshank, Vodič slečny Daisy alebo Sedem.

V roku 2005 získal Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Million Dollar Baby, na konte má ešte štyri ďalšie oscarové nominácie. Jednu z piatich nominácií premenil aj v prípade Zlatých Glóbusov, a to za Vodiča slečny Daisy v roku 1990. V stredu (1. 6.) sa Morgan Freeman dožíva jubilejných 85 rokov.

Vracal fľaše a bol pri lietadlách

Narodil sa 1. júna 1937 americkom meste Memphis v Tennessee. Filmy si Freeman zamiloval už v detstve, keď zháňal drobné na kino vracaním fliaš. V obľube mal tiež lietanie a istý čas pracoval ako mechanik pri letectve.

Potom sa ale rozhodol ísť za svojím snom, vyštudoval herecké školy a v roku 1968 debutoval na Broadwayi v černošskej verzii muzikálu Hello, Dolly!

Do širšieho povedomia sa ale dostal až v 70. rokoch vďaka vzdelávaciemu televíznemu seriálu pre deti, ktoré majú problémy so čítaním – The Electric Company. Televízne a divadelné úlohy sprevádzali Freemana takmer až do jeho päťdesiatín.

Až v roku 1980 dostal menšiu úlohu vo filme z väzenského prostredia Brubaker. Potom ale musel Morgan Freeman čakať ďalších dlhých sedem rokov, kým v jeho kariére nastal ozajstný prelom. Úlohou výbušného pasáka vo filme Chytrák si vyslúžil prvú nomináciu na Oscara.

Zanedlho zbieral ocenenia

Premiérovú prestížnu cenu – Zlatý glóbus – a k tomu ďalšiu oscarovú nomináciu mu priniesla úloha v dráme Vodič slečny Daisy (1989) režiséra Brucea Beresforda. Film zachytáva súkromnú vojnu medzi južanskou dámou a jej čiernym šoférom, ktorá prerástla v hlboké priateľstvo. Ani tretí útok na pozlátenú sošku, na ktorú si Freeman robil zálusk po strhujúcom výkone v cenenej dráme Vykúpenie z väznice Shawshank (1994), ale ešte nevyšiel.

Divákom sa tiež veľmi páčil v temnom a apokalyptickom trileri Sedem (1995) režiséra Davida Finchera. Freeman sa zhostil úlohy inteligentného, no už trochu starnúceho detektíva Sommerseta. Ten v tandeme s mladým kolegom – zelenáčom v podaní Brada Pitta – pátra po zvrátenom vrahovi.

„Morgan bol na mojom zozname hercov, s ktorými som si vždy želal veľa pracovať,“ uviedol režisér filmu Amistad (1997) Steven Spielberg.

Oscarovú slávu si Freeman konečne naplno vychutnal v roku 2005, keď získal sošku za najlepšiu vedľajšiu úlohu vo filme Clinta Eastwooda Million Dollar Baby. Stelesnil v ňom bývalého boxera.

Desiatky ikonických úloh

Charizmatický herec s nezameniteľným hlasom, ktorý má od roku 2003 hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy, má dnes na konte desiatky filmových úloh.

Objavil sa napríklad v snímkach Robin Hood: Kráľ zbojníkov, Nezmieriteľní, Sestrička Betty, Povodeň, Zberateľ polibkov, Drvivý dopad, Kým si pre nás príde alebo Batman. V komédiách Božský Bruce a Božský Evan si dokonca zahral Boha.

S úspechom si vyskúšal aj réžiu (dráma Bopha!) a produkciu. V roku 2009 prišla do kín snímka Invictus: Neporazený, v ktorom Freeman stelesnil juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Výkon mu priniesol ďalšiu oscarovú nomináciu.

Freeman, bojovník proti rasizmu a milovník astronómie, je druhýkrát rozvedený. V roku 2010 sa skončilo jeho štvrťstoročie dlhé manželstvo s Myrnou Colleyovou-Leeovou.

Do dôchodku sa Morgan Freeman nechystá

Herec, ocenený aj Zlatým glóbusom za celoživotné dielo, bol v roku 2003 hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch. Tam si prevzal cenu za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii, do ktorej ale prispieva dodnes. Ročne nakrúti aj štyri filmy. Svoju hviezdu má aj na Chodníku slávy v Los Angeles.

Morgan Freeman je tiež držiteľom jednej z dvanástich Národných medailí umení, ktoré udelil v roku 2016 americký prezident Barack Obama. Umelca vyznamenali za jeho prácu ako herca, režiséra a rozprávača. Slávnostné odovzdávanie medailí za prínos v roku 2015 sa uskutočnilo 22. septembra 2016 v Bielom dome.

Jeho obraz pred štyrmi rokmi narušilo tvrdenie niekoľkých žien, ktoré ho obvinili z nevhodného správania sa vrátane nepatričných dotykov či nemiestnych komentárov. Herec sa vtedy ospravedlnil všetkým, ktorých jeho správanie pobúrilo či znevážilo.

Charizmatický elegán sa do dôchodku stále nechystá. „Ani náhodou! Kým zvládnem vstať z postele, dostaviť sa na pľac a zapamätať si rolu, budem hrať“, vyznal sa dávnejšie Freeman v jednom z publikovaných rozhovorov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet