Na hlavný obsah

Na Donbase zomreli ďalší civilisti, ruský remorkér sa potopil

V piatok ho zasiahla ukrajinská armáda.

Na Donbase zomreli ďalší civilisti, ruský remorkér sa potopil
Na snímke ukrajinský vojak na Donbase strieľa z protitankovej zbrane. Foto: SITA/AP

Ruské ostreľovanie obcí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny si vyžiadalo životy štyroch civilistov. Informoval o tom v piatok (17. 6.) podľa denníka The Kyiv Independent gubernátor Pavlo Kyrylenko. Pri Haďom ostrove v Čiernom mori sa medzitým potopil ruský remorkér, ktorý v piatok zasiahli raketami ukrajinské sily, oznámil gubernátor Odeskej oblasti Maksym Marčenko.

Podľa Kyrylanka zabili dvoch civilistov v obci Pantelejmonivka, jedného v Bachmute a jedného v Krasnohorivke. Ďalších šesť ľudí bolo zranených.

V Čiernom mori sa potopil remorkér

Kým boje sa aktuálne sústreďujú na východe Ukrajiny, pokoj nie je ani na mori. Odeský gubernátor oznámil, že ku dňu išiel ruský zasiahnutý remorkér Vasilij Bech. Na palube plavidla bol údajne obranný raketový systém Tor. V čase vojny ale nemožno správy o vzájomne spôsobených stratách nezávisle overiť.

Vasilij Bech postavili v astrachanskej lodenici a má výtlak 1 605 ton. Čiernomorská flotila ho používa od roku 2017.

V apríli v Čiernom mori zničili uský raketový krížnik Moskva, ktorý so svojou asi 500-člennou posádkou býval vlajkovou loďou ruskej Čiernomorskej flotily. Podľa ukrajinskej strany sa loď potopila po tom, ako ju zasiahli protilodné strely Neptún.

Zamínovali územie s rozlohou Nového Zélandu

Na pevnine predstavujú vážne nebezpečenstvo aj míny. Ukrajinský minister vnútra Denys Monastyrskyj povedal, že odmínovanie potrebuje oblasť s celkovou rozlohou 270 000 kilometrov štvorcových, ktoré zahŕňajú aj oblasti okupované Ruskom. Podľa The Kyiv Independent ide o oblasť o niečo väčšiu ako je rozloha Nového Zélandu.

Minister povedal, že Ukrajina rokuje s Britániou, Talianskom a Francúzskom o dodávke náležitého odmínovacieho vybavenia, ktoré by mohlo stáť milióny dolárov.

V zdevastovanom prístavnom meste Mariupol sa šíri cholera, čo už minulý týždeň oznámil starosta mesta Vadym Bojčenko. Jeho poradca Petro Andrjuščenko teraz spresnil, že príznaky infekčnej choroby vykazuje denne zhruba desať až 15 obyvateľov mesta.

Andrjuščenko s odvolaním sa na zdroje spolupracovníkov uviedol, že nemocnice v meste sú chabe vybavené a chýbajú v nich testovacie sady a antibiotiká. Pacienti sú údajne v nemocniciach odmietaní.

Cholera sa najčastejšie šíri v oblastiach s nevhodnými hygienickými podmienkami a pri nedostatku čistej vody. Spôsobuje ťažké hnačky a vracanie, ktoré môžu viesť k úmrtiu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet