Na hlavný obsah

Na jej knižkách vyrástli mnohé deti, Božena Mačingová sa narodila pred 100 rokmi

Knihy písala aj pre dospelých.

Slovenská spisovateľka, autorka literatúry pre deti a mládež Božena Mačingová má na svojom konte viac ako desať vydaných kníh pre deti a mládež. Tiež veľký počet rozhlasových hier pre dospelých, viaceré rozhlasové a televízne dramatizácie, vrátane večerníčkových cyklov a ďalšie publicistické počiny.

Vlastným menom Etela Božena Čonková, rodená Mačingová, sa narodila v Košiciach 2. júna 1922. Meštiansku školu absolvovala v roku 1937 v rodnom meste.

„Ešte ako dieťa som veľmi rada čítala. Otec nosil domov noviny, lebo pracoval v tlačiarni. Naučila som sa čítať ako päťročná,“ uviedla pre Rádio Devín Mačingová.

Potom pracovala ako úradníčka v advokátskej kancelárii, do roku 1950 žila a pracovala v Prešove a vo Veľkom Šariši.

Pracovala v Československom rozhlase

V rokoch 1950 až 1952 pracovala ako úradníčka vo Východoslovenských mlynoch v Košiciach. Od roku 1952 pracovala ako redaktorka a dramaturgička košického rozhlasového štúdia Československého rozhlasu.

Najprv bola redaktorka vysielania pre deti, potom dramaturgička a vedúca literárno-dramatickej redakcie. Ako dramaturgička pripravovala do vysielania rozhlasové hry pre mládež, nedeľné rozprávky a rozprávky pred spaním.

Po zrušení košickej literárnej redakcie prešla do bratislavskej, po krátkom čase sa vrátila do Košíc a pôsobila v redakcii spravodajstva a publicistiky. Po obnovení literárno-dramatickej redakcie v Košiciach v nej pracovala až do odchodu do dôchodku v roku 1982.

Autorka rozprávok pre deti

Svoje dve prvotiny pre najmenších čitateľov – Lapajove dobrodružstvá a Šibalstvá mravčeka Štipka vydané v roku 1947 boli zúročením vlastnej fantázie autorky, ktorú využívala pri uspávaní svojich detí.

V tom istom roku v anonymnej súťaži Československého rozhlasu v Prahe získala hrou Čarovný lampáš určenou dospelým poslucháčom jednu z desiatich cien. Je autorkou ďalších rozprávok ako Gaštanko a Gaštaník (1948), Príhody ježka Pichliača a iné rozprávky (1949). Ďalšími dielami sú Bosí hrdinovia (1949), Plechové srdiečka (1953), Danuška (1962).

Na snímke knihy od autorky Boženy Mačingovej. ZDROJ: TASR

Dospelým venovala autorka poviedkovú knihu Najkrajší dar (1962). Potom napísala psychologickú novelu Taký veľký deň (1968), autobiografickú prózu pre mládež Betka a Veterné mesto (1983). Najmenším čitateľom sa po rokoch opäť prihovorila v próze Barborka a jej babka Robotka (1989) a My spod Vrabčej skaly (2000).

Napísala aj rozhlasové hry

Božena Mačingová je autorkou viacerých rozhlasových hier. Na literárne námety vlastných kníh napísala televízne večerníčkové seriály Ježko Pichliačik (1976) a Gaštanko a Gaštaník (1978).

Popri viacerých rezortných oceneniach za svoju publikačnú činnosť získala v roku 1997 aj Cenu mesta Košice.

Spisovateľka Božena Mačingová založila v roku 1955 v Knižnici pre mládež mesta Košice tradíciu podujatia Týždeň detskej knihy.

Zomrela 23. novembra 2017 v Košiciach.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko