Na hlavný obsah

Na Slovensko príde vakcína proti opičím kiahňam. O akú vakcínu ide a aká je jej účinnosť?

Na Slovensku sa doposiaľ nepotvrdil žiaden prípad.

Na Slovensko príde vakcína proti opičím kiahňam. O akú vakcínu ide a aká je jej účinnosť?
Na snímke ihly pripravené na očkovanie. Foto: TASR/AP

V posledných týždňoch viaceré krajiny nakupujú vakcíny proti opičím kiahňam. Slovensko v stredu (1. 6.) oznámilo nákup 2 000 kusov. Vyrába ich dánska spoločnosť Bavarian Nordic. Látka v Európskej únii funguje pod názvom Imvanex.

Ako uvádza Európska lieková agentúra (EMA), Imvanex využíva živú oslabenú verziu vírusu pravých kiahní. Navrhli ju tak, aby sa nemohla v tele replikovať a spôsobiť infekciu. Testy na zvieratách ukázali účinnosť vakcíny aj na opičie kiahne.

„Na základe štúdií sa preukázalo, že očkovacia látka Imvanex vykazuje účinnosť pri vyvolaní tvorby protilátok na úrovni očakávanej v súvislosti s ochranou proti pravým kiahňam,“ vysvetľuje EMA.

Ako uvádza americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), údaje z Afriky naznačujú, že vakcína proti pravým kiahňam vykazuje najmenej 85% účinnosť pri prevencii opičích kiahní. K bežným vedľajším účinkom vakcíny patrí bolesť v mieste vpichu, bolesť svalov, hlavy alebo únava.

Imvanex sa podáva injekčne pod kožu, prednostne do nadlaktia. Osoby, ktoré v minulosti neboli zaočkované proti pravým kiahňam, majú dostať dve 0,5 ml dávky, pričom druhá dávka sa má podať najskôr 28 dní po prvej dávke.

Kto by mal mať ochranu?

Úrad verejného zdravotníctva uvádza, že efektívnu ochranu (do 85 %) poskytuje vakcína proti variole (pravým kiahňam). Posledná očkovaná populácia na Slovensku predstavuje ročník narodenia 1976.

Na archívnej snímke z 26. marca 1967 rodinní príslušníci počas očkovania proti pravým kiahňam v Hannoveri. ZDROJ: TASR/AP

​​„Aj tí, ktorí boli očkovaní pred mnohými desaťročiami, si udržiavajú veľmi vysokú hladinu protilátok a schopnosť neutralizovať vírus. Aj keby boli očkovaní pred 50 rokmi, táto ochrana by tu stále mala byť,“ povedal pre New York Times vedecký riaditeľ Národného inštitútu pre starnutie Luigi Ferrucci.

Virológ Boris Klempa z Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied uviedol, že vyššie riziko ťažkého priebehu majú najmä deti a imunitne oslabení ľudia.

Ochorenie zaznamenali v 30 krajinách

Svetová zdravotnícka organizácia informovala, že od začiatku mája sa potvrdilo 550 prípadov opičích kiahní v 30 krajinách. 

Prípady opičích kiahní už zaznamenali vo viacerých európskych krajinách vrátane Českej republiky, Maďarska či Rakúska. Na Slovensku sa doposiaľ žiaden prípad nepotvrdil.

Opičie kiahne by podľa odborníkov nemali prepuknúť do svetovej pandémie, ako to bolo pri ochorení COVID-19. Situáciu upokojuje aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa predstaviteľov WHO sa aktuálne nemusí spustiť masová kampaň očkovania proti opičím kiahňam.

Riaditeľ WHO pre mimoriadne situácie Mike Ryan však varuje, že podobné epidémie budú čoraz častejšie.

„Máme čo do činenia s dosť nestabilným rozhraním medzi zvieraťom a človekom,“ povedal Ryan. Zmena klímy prispieva k rýchlym zmenám počasia a zvieratá aj ľudia menia svoje správanie pri hľadaní potravy. V dôsledku toho sa podľa Ryana ochoreniami, ktoré zvyčajne kolujú u zvierat, čoraz častejšie infikujú aj ľudia.

Vakcíny na Slovensku

Slovensko zatiaľ objednalo 2 000 kusov vakcín. Pre koho sú určené sa zatiaľ nevie. „Skupina, pre ktorú bude vakcína prioritne určená, bude zadefinovaná odborníkmi v spolupráci s Úradom verejného zdravotníctva SR,“ uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva pre web Správy RTVS Petra Lániková.

Známe nie je ani to, kedy vakcína dorazí na Slovensko. „Vakcína bude dostupná na území SR po úspešnom ukončení procesu obstarávania Európskou komisiou. Presný termín doručenia bude známy po finalizácii zmluvného procesu,“ dodala Lániková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet