Na hlavný obsah

Na Slovensku vznikajú bezplatné rodinné poradne

Prevencia je pre štát lacnejšia ako dôsledky.

Problémy vo vzťahoch, v komunikácii, aj pri zvládaní záťažových situácií – to najčastejšie trápi Slovákov. Pomoc odborníka však niektorí často odkladajú aj z finančných dôvodov.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) preto rozbieha bezplatné rodinné poradne. Prevencia je pre štát lacnejšia ako následky rozpadávajúcich sa vzťahov, na ktoré často doplácajú deti.

Podľa odhadov by sa tretina až polovica vzťahov dala zachrániť, keby mali ľudia dostupnejšiu odbornú pomoc. Návšteva psychológa dnes mnohých odrádza pre ceny alebo dlhé čakacie doby.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Vysoko konfliktné rozchody a rozvody rodičov, narastajúce násilie v rodinách. To všetko sú tie požiare. Štát sa správal ako hasič. To už je ale všetko drahé a namáhavé aj pre všetkých tých, ktorí sa toho zúčastňujú,“ hovorí Anna Verešová – generálna riaditeľka Sekcie rodinnej politiky MPSVR.

Vznikajú preto bezplatné rodinné poradne financované z prostriedkov Európskej únie. Pilotné sú v Nových Zámkoch, Žiline, Košiciach, Trnave a onedlho aj v Humennom.

„Na 46 miestach na Slovensku do konca budúceho roka by postupne mali byť rodinné poradne. Toto nás bude stáť oveľa oveľa menej peňazí ako štát. Než keď potom budeme hasiť problémy cez sociáloprávnu ochranu detí alebo cez ďalšie inštitúcie štátu,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

V rodinných poradniach sú k dispozícii psychológovia, sociálni pracovníci, špeciálni pedagógovia, aj právnici. Doteraz sa na nich obrátilo 95 ľudí s rôznymi problémami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko