Na hlavný obsah

Na východe Slovenska pribudne nová továreň na spracovanie dreva

Vytvorí približne 100 pracovných miest.

Na východe Slovenska pribudne nová továreň na spracovanie dreva
Ilustračná snímka- spracovanie dreva. Foto: TASR

Na východe Slovenska pribudne nová továreň na spracovanie dreva. Francúzska spoločnosť Smart wood Slovakia plánuje v Strážskom spustenie výroby drevených paličiek pre potravinársky priemysel. Vyplýva to z návrhu na poskytnutie investičnej pomoci pre túto firmu, ktorý v stredu (1. 6.) schválila vláda.

Firma na výstavbe nového závodu preinvestuje minimálne 12,3 milióna eur na budovy, stroje, prístroje a zariadenia. Od štátu by mohla v prípade schválenia vládou dostať investičný stimul vo forme úľavy na dani z príjmov vo výške 3,95 milióna eur.

Ukončenie prác v roku 2026

Firma plánuje zamestnať vyše 100 ľudí. „V priamej súvislosti s investičným zámerom bude vytvorených 101 nových pracovných miest v rokoch 2022 až 2025,“ uvádza sa v predkladacej správe.

Ukončenie prác je naplánované na rok 2026, keď by mala prevádzka dosiahnuť aj plnú výrobnú kapacitu.

„Finálnym výrobkom investičného zámeru budú drevené paličky pre potravinársky priemysel, ktoré sú využiteľné najmä ako súčasť spotrebiteľských balení nanukov, mrazených krémov a podobných druhov potravín,“ vysvetľuje vlastný materiál.

Export do krajín EÚ

Celkový podiel exportu produktov novej výroby má tvoriť 90 % v rámci krajín EÚ. Zostávajúca časť desať percent má smerovať do tretích krajín.

Jediným spoločníkom Smart wood Slovakia je francúzska spoločnosť Smart wood. Skupinu Smart wood vlastní rodinná spoločnosť holdingového typu. Skladá sa z dvoch distribučných skladov v Mexiku a Austrálii a zo šiestich výrobných závodov vo Francúzsku, Českej republike, Rumunsku, Turecku, USA a Nemecku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko