Na hlavný obsah

Naď sa rozprával so švédskym ministrom obrany aj o pásovej technike pre Ozbrojené sily SR

Ponuky dali štyri krajiny.

Naď sa rozprával so švédskym ministrom obrany aj o pásovej technike pre Ozbrojené sily SR
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) a švédsky minister obrany Peter Hultqvist. Foto: TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) v piatok (3. 6.) prijal ministra obrany Švédska Petra Hultqvista. Predmetom oficiálnych bilaterálnych rokovaní boli najmä otázky modernizácie armád, konfliktu na Ukrajine a bezpečnostnej politiky.

„Som veľmi rád, že sa Švédsko s Fínskom rozhodli vstúpiť do Severoatlantickej aliancie. Krok je historický a veľmi ho oceňujeme, nie len politicky, ale aj vojensky. Spôsobilosti, ktorými disponuje Švédsko sú unikátne. Vstup do Aliancie zvýši aj vojenské spôsobilosti NATO,“ uviedol Naď.

Pásová technika zo Švédska

Ministri sa rozprávali aj o obstaraní pásovej techniky na Slovensko. Ponuky na pásovú techniku dali štyri krajiny. Okrem Švédska to boli tiež Maďarsko, Španielsko a Poľsko. Naď uviedol, že o víťazovi rozhodne vláda.

„Vieme, že švédska vláda má záujem, aby vyhrala ich ponuka, ale musíme si počkať na vyhlásenie vlády,“ uviedol.

Rozhodnutie o víťazovi tendra na pásovú techniku by podľa Naďa mohla vláda prijať v najbližšom čase. „Komisia, ktorá mala 70 členov, vyhodnotila ponuku Švédskeho kráľovstva ako technicky najviac spĺňajúcu požiadavky, ktoré sme postavili. Ale toto je rozhodnutie vlády SR a aj výber je stanovený ako vláda – vláda. To znamená, berú sa do úvahy aj iné aspekty, nielen technické,“ upozornil.

„Som veľmi vďačný, že analýza na slovenskej strane odporučila obstarať švédsku techniku. Je to obrnené vozidlo, máme skúsenosti z nasadenia v bojových zónach ako Afganistan. Vozidlá sú vo viacerých štátoch, vo Fínsku, Dánsku či Estónsku. Dúfam, že na konci procesu si Slovensko vyberie túto alternatívu a budeme môcť dodať Slovensku vozidlo,“ dodal Hultqvist.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko