Na hlavný obsah

Najbohatší muž Ukrajiny žaluje Rusko

Žiada odškodnenie za ujmu na majetku.

Najbohatší muž Ukrajiny žaluje Rusko
Na archívnej snímke ukrajinský miliardár Rinat Achmetov. Foto: TASR/AP

Najbohatší človek na Ukrajine Rinat Achmetov podal žalobu na Európsky súd pre ľudské práva (ECHR). Žiada v nej odškodnenie za ujmu na svojom majetku, ktorú spôsobila ruská invázia. 

Uviedol to v pondelkovom (27. 6.) vyhlásení jeho holding SCM Group. Ide o symbolický krok, pretože Rusko pred viac ako dvoma týždňami uzákonilo, že sa rozhodnutiami súdu v Štrasburgu už riadiť nebude.

„Ruská invázia viedla k masívnemu zničeniu ukrajinskej infraštruktúry. Bombardovanie oceliarní Azovstaľ v Mariupole ruským delostrelectvom, ktoré sa snažilo zlikvidovať posledné zvyšky ukrajinského odporu v tomto meste, sa stalo medzinárodným symbolom ruského pohŕdania medzinárodným právom a ľudskými právami,“ uviedol Achmetov.

Ako majiteľ Azovstalu a mnohých ďalších zničených priemyselných podnikov sa Achmetov snaží o vydanie súdneho príkazu, ktorý by „zabránil Rusku v ďalšom blokovaní, drancovaní, odvážaní a ničení obilia a ocele“ produkovanými jeho spoločnosťami. Rusko by podľa neho malo byť hnané k zodpovednosti za „skazu, ktorú na Ukrajine spôsobuje“.

Utrpel miliardové straty

Achmetov podľa agentúry Reuters minulý mesiac uviedol, že jeho spoločnosť Metinvest, najväčší ukrajinský výrobca ocele, utrpela pre ruské bombardovanie oceliarní v Mariupole straty vo výške 17 až 20 miliárd dolárov. Konečnú sumu podľa neho stanovia v súdnom konaní.

Rusko odmieta ukrajinské tvrdenia o krádežiach na územiach, ktoré obsadilo počas takzvanej špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine. Hovorca ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov na otázku k Achmetovovej žalobe v pondelok uviedol, že Rusko uzákonilo, že rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva už nebude rešpektovať. „Odpoveď je úplne zrejmá,“ citovala Peskova agentúra Interfax.

Magazín Forbes vyčíslil Achmetovo čisté imanie v roku 2013 na 15,4 miliardy dolárov. Jeho podnikateľské impérium utrpelo škody už po roku 2014 počas bojov v Donbase medzi ukrajinskými vládnymi vojskami a proruskými separatistami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet