Na hlavný obsah

Najmladší člen legendárnej skupiny Rolling Stones Ronnie Wood oslavuje 75 rokov

Známy je aj ako maliar.

Najmladší člen legendárnej skupiny Rolling Stones Ronnie Wood oslavuje 75 rokov
Na snímke gitarista Ronnie Wood, najmladší člen legendárnej skupiny Rolling Stones, počas vystúpenia v roku 2018. Foto: wikimedia commons

Gitarista Ronnie Wood, najmladší člen legendárnej skupiny Rolling Stones, oslavuje 75. narodeniny. Ronald David Wood, ako znie jeho rodné meno, sa narodil 1. júna 1947 v Hillingtone.

Narodil sa ako najmladší z troch bratov. Obaja jeho starší bratia pracovali ako muzikanti a grafici. Ted zomrel v roku 2004 a Art o dva roky neskôr.

Problémy s alkoholom a drogami

Ako sám Ronnie hovorí jeho pôvod je rómsky. Konkrétne patrí k prvej generácii riečnych cigánov, ktorá sa narodila na súši. Od 14 rokov bol závislý na alkohole.

Počas svojho života mal aj problémy s kokaínom, ktoré skončili operáciou a umelou nosnou prepážkou.

V roku 1971 sa oženil s Krissy Findlayovou. Ich vzťah stroskotal v roku 1978. Wood mal počas neho pomer s mnohými ženami, napríklad s Pattie Boyd, manželkou Georga Harrisona.

Rozpadlo sa aj jeho druhé manželstvo s Jo Karslake, a to pre jeho pomer s ruskou čašníčkou Jekaterinou Ivanovovou. Od roku 2012 je znova ženatý so Sally Humphreysovou.

Svoju profesionálnu muzikantskú dráhu začínal v roku 1964 ako gitarista v londýnskej rhythm & bluesovej skupine The Birds. Po ich rozchode v roku 1967 prišiel do skupiny Jeff Beck Group. S ňou nahral dva albumy.

Od roku 1969 bol členom skupiny Faces, ktorá sprevádzala speváka Roda Stewarta. Od apríla 1975 je členom skupiny Rolling Stones, kde nahradil odchádzajúceho Micka Taylora.

Prvý album, ktorý nahrával so skupinou, bol Black and Blue, ktorý vyšiel v apríli 1976. Rolling Stones majú na svojom konte 24 štúdiových albumov, ten najnovší Blue & Lonesome vyšiel 2. decembra 2016, predchádzajúci A Bigger Bang vydali 5. septembra 2005.

Ku diskografii patrí aj 26 kompilačných albumov, najnovší s názvom GRRR! vyšiel v novembri 2012 a ponúka aj dve nové piesne, ktoré kapela nahrala k 50. výročiu založenia. K tomu ešte patrí 17 live albumov.  

V americkej singlovej hitparáde mali 43 skladieb, osem z nich na prvom mieste, v americkej 41 piesní a rovnako osem na prvom mieste. V roku 1989 ich uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

Známy je aj ako maliar

V roku 2012 sa Ronnie Wood dostal do Rokenrolovej siene slávy druhýkrát ako člen skupiny Small Faces. Na svojom konte má sedem sólových albumov. Ten prvý I’ve Got My Own Album to Do vydal v septembri 1974, ostatný siedmy I Feel Like Playing v septembri 2010.

Otec šiestich detí – najmladšie dve dcéry dvojčatá mu porodila súčasná manželka Sally Humphreysová 30. mája 2016 – sa tiež presadil ako maliar. Na svojich obrazoch a kresbách prezentuje osobnosti svetového šoubiznisu, vystavoval ich po celom svete.

Počas svojej kariéry spolupracoval s množstvom skvelých hudobníkov, ako Prince, Bob Dylan, David Bowie, Eric Clapton, Bo Diddlie, Ringo Starr či Aretha Franklin.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet