Na hlavný obsah

Najväčší zamestnávateľ na Spiši má opäť problém. Zamestnanci majú nútené voľno

Chýbajú im komponenty.

Najväčší zamestnávateľ na Spiši má opäť problém. Zamestnanci majú nútené voľno
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Najväčší zamestnávateľ na Spiši, firma Embraco Slovakia, má opäť problém. Takmer celý závod museli opäť zatvoriť – a dve tisícky zamestnancov majú zase nútené voľno. 

Tentoraz nie pre chýbajúci materiál a zákazky v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine, ale pre nedostatok komponentov z Ázie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Súčiastky a diely potrebné na výrobu kompresorov v Embracu, zostali stáť v aktuálne preťažených európskych námorných prístavoch. Závod v Spišskej Novej Vsi musel výrobné linky zastaviť.

“Z dôvodu problémov s plynulosťou logistických tokov z Ázie do Európy pozastaví spoločnosť Embraco Slovakia väčšinu svojich výrobných liniek minimálne na jeden pracovný deň. Zamestnanci  dostanú za neodpracované hodiny, náhradu mzdy, v zmysle platnej kolektívnej zmluvy,” informoval Tomáš Kandra, generálny riaditeľ závodu Embraco Slovakia.

“Je to zložitá situácia. V podstate chodíme každý deň do práce tak, že nevieme, čo bude. Či budeme mať prácu, či budú objednávky, či bude materiál. Takže chodíme tak do práce so stresom,“ hovorí Marek Straka, zástupca zamestnancov Embraco Slovakia.

Zamestnanci, ktorí museli zostať doma, teraz čakajú, koľko peňazí za nedobrovoľné voľno dostanú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny