Na hlavný obsah

Návrh rozpočtu EÚ na rok 2023 je vo výške 185,6 miliardy eur v podobe záväzkov

Okrem iného sa chcú sústrediť aj na vytváranie pracovných miest.

Návrh rozpočtu EÚ na rok 2023 je vo výške 185,6 miliardy eur v podobe záväzkov
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) navrhla v utorok (7. 6.) rozpočet EÚ na rok 2023 – sumu vo výške 185,6 miliardy eur by mali doplniť o 113,9 miliardy eur. A to vo forme grantov v rámci ozdravného plánu EÚ budúcej generácie (NGEU).

Navrhovaný rozpočet EÚ na rok 2023 predstavuje 185,6 miliardy eur v záväzkoch a 166,3 miliardy eur v podobe platieb. Všetky sumy sú v aktuálnych cenách.

Výdavky v rámci NGEU sa majú financovať z pôžičiek na kapitálových trhoch. Komisia spresnila, že rozpočet EÚ chce mobilizovať značné investície na posilnenie strategickej autonómie Európy, prebiehajúce oživenie hospodárstva, zabezpečenie udržateľnosti a vytváranie pracovných miest.

Obnova po koronakríze

Zostavením rozpočtu EK pokračuje v poskytovaní mimoriadnej finančnej podpory na obnovu Európy po koronakríze a na riešenie súčasných a budúcich výziev. Dodal eurokomisár zodpovedný za rozpočet EÚ Johannes Hahn.

„Rozpočet pomáha Európe formovať meniaci sa svet, v ktorom spoločne pracujeme na mieri, prosperite a našich európskych hodnotách.“ Uviedol v správe pre médiá.

Rozpočet na rok 2023 je navrhnutý tak, aby reagoval na najdôležitejšie potreby obnovy členských štátov EÚ a partnerov eurobloku na celom svete. Rozpočtovým návrhom EK sa bude ďalej zaoberať Európsky parlament a členské krajiny (Rada EÚ).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika