Na hlavný obsah

Návyky ľudí v obchodoch sa menia. Kvalita potravín je druhoradá, dôležitá je cena

Ceny potravín sú v priemere o 16 percent vyššie.

Namiesto oleja – lacnejšia bravčová masť a namiesto masla – lacnejší margarín. Návyky ľudí v obchodoch sa menia. Viacerí potravinári a obchodníci siahajú v čase zdražovania po lacnejších výrobkoch s nižšou pridanou hodnotou.

Výživový poradca hovorí, že zdravie si ľudia môžu udržať aj pri šetrení, ak zvolia správnu náhradu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Cenovky na potravinách sú oproti minulému roku v priemere o 16 percent vyššie. Aj preto začínajú ľudia vyhľadávať lacnejšie varianty.

„Napríklad kuracie rezne alebo kuracie prsia. Pri tých zaznamenávame zníženie objednávok, a ľudia oveľa viac preferujú krídelká, kuracie stehná. A to sú veci, ktoré sú, samozrejme, lacnejšie,“ uviedol Emil Macho, predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

„Je jednoznačne orientácia na jednotlivé akcie. Keď sú kuracie rezne v akcii, tak kupujú kuracie rezne viac,“ potvrdil Daniel Molnár, predseda Únie hydinárov Slovenska.

Zmeny nákupného správania vidia potravinári aj pri mliečnych výrobkoch. Ešte vlani ľudia mohli tradičné maslo zohnať v akcii za euro tridsať. V súčasnosti je ho ťažké kúpiť za menej ako tri eurá.

Poradca na výživu hovorí, že šetrenie na potravinách nemusí ísť na úkor zdravia. Ľuďom odporúča, aby drahé potraviny len správne nahradili. Uvádza to na príklade ovocia.

„Dôležité je nevyraďovať určité skupiny potravín, ale vybrať si z nich tie, ktoré sú lacnejšie. Napríklad nepotrebujeme stále jesť jahody, môžeme si kúpiť jablká,“ hovorí Radek Látal, výživový poradca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko