Na hlavný obsah

Nehrozí, že by Slovensko skončilo bez palív, povedal Sulík

Slovnaft má 18 mesiacov na technologické zmeny.

Nehrozí, že by Slovensko skončilo bez palív, povedal Sulík
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Rafinéria Slovnaft má 18 mesiacov na to, aby sa technologicky prispôsobila na spracovávanie inej ropy než ruskej.

V prvých ôsmich mesiacoch od zavedenia šiesteho sankčného bude dovoz surovej ropy z Ruska i vývoz ropných produktov zo Slovnaftu do zahraničia neobmedzený, v ďalších desiatich mesiacoch bude môcť Slovnaft bez obmedzení vyvážať do Česka. Informoval o tom minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

Slovensko podľa ministra hospodárstva bez benzínu a nafty nezostane, dostal totiž písomný záväzok od materskej firmy rafinérie Slovnaft – MOL. „Spoločnosť MOL ma informovala, že 70 percent výkonu rafinérie Slovnaft využíva táto rafinéria len na slovenský trh,“ povedal Sulík. Technologické minimum rafinérie je na 60 percentách.

Priblížil, že MOL sa zaviazal, že aj bez ruskej ropy by táto rafinéria vedela fungovať na 70 percent jej kapacít.

Dodal, že pre spoločnosť MOL je prioritou, aby slovenský trh nezostal bez palív. Uviedol, že Slovnaft po 18 mesiacoch nebude môcť vyvážať naftu a benzín, ale vývoz ostatných ropných produktov, ktoré firma produkuje, sankcie Únie nijako nezasahujú. „Tie môže Slovnaft vyvážať stále neobmedzene, ide o 15 percent ich produkcie,“ priblížil minister.

Výnimku na dovoz ruskej ropy má podľa Sulíka Slovensko postavenú úplne rovnako ako okolité krajiny – Česká republika a Maďarsko. Práve tieto krajiny na samite EÚ v Bruseli požadovali výnimku, keďže majú vysokú závislosť od ropy z Ruska. „Embargo na ruskú ropu nie je tragédia,“ skonštatoval Sulík.

Sulík svoj odchod z postu ministra hospodárstva, na ktorý ho vyzýva minister financií a šéf OĽANO Igor Matovič, neplánuje. „Mne šéfuje premiér Eduard Heger, len on môže podať návrh na moje odvolanie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko