Na hlavný obsah

Nemecko dodá Ukrajine systém na protileteckú obranu

Ťažké zbrane žiadala samotná Ukrajina.

Nemecko dodá Ukrajine systém na protileteckú obranu
Na snímke systém protileteckej obrany IRIS-T. Foto: Wikimeda Commnos - Matti Blume

Nemecko dodá Ukrajine systém protivzdušnej obrany IRIS-T. Oznámil to v stredu (1. 6.) kancelár Olaf Scholz v Spolkovom sneme. Agentúra Reuters pripomína, že zosilnenie dodávok ťažkých zbraní Kyjevu po Berlíne požadovala samotná Ukrajina aj nemecká opozícia. Scholz zdôraznil, že Nemecko poskytuje Ukrajine zbrane nepretržite od začiatku vojny.

„Týmto Ukrajine umožníme brániť celé veľkomesto pred ruskými leteckými útokmi,“ povedal v stredu Scholz v súvislosti s darovaním systému IRIS-T, ktorý vyrába nemecká zbrojovka Diehl.

Šéf nemeckej vlády ďalej povedal, že Nemecko už Ukrajine od začiatku ruskej invázie z 24. februára poslalo viac ako 15 miliónov nábojov, 100 000 granátov a viac ako 5 000 protitankových mín.

„Naposledy sa vláda rozhodla, že dodáme najmodernejší systém protivzdušnej obrany, ktorý Nemecko má, v podobe IRIS-T,“ povedal Scholz poslancom. Bezpečnostný zdroj už minulý mesiac Reuters oznámil, že Nemecko zvažuje dodávku systémov IRIS-T SLM, čo je systém s raketami stredného doletu zem-vzduch.

Darujú aj varovný systém

Okrem toho Berlín Kyjevu podľa Scholza poskytne moderný systém včasného varovania pre lokalizáciu nepriateľského delostrelectva. Podľa agentúry DPA nemecká vláda Ukrajine tiež dodá štyri raketomety z arzenálu bundeswehru.

A to v koordinácii s USA, ktoré prevezmú príslušný výcvik ukrajinských vojakov. Tieto ťažké zbrane, ktoré môžu zasahovať ciele na veľkú vzdialenosť, majú na Ukrajinu doraziť do konca júna.

Kancelár dnes v reakcii na kritikov povedal, že jeho vláda reagovala na ruský útok na Ukrajinu „mohutnou zmenou politiky v Nemecku“, keď sa rozhodla poslať ťažké zbrane do vojnovej zóny.

Scholz tiež povedal, že Nemecko pokračuje v rozhovoroch s partnermi o možnostiach ďalšieho vyzbrojovania Ukrajiny. V utorok (31. 5.) pritom spolkový kancelár oznámil, že Nemecko sa s Gréckom dohodlo na tom, že mu poskytne náhradu za bojové vozidlá pechoty, ktoré táto stredomorská krajina dodá Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet