Na hlavný obsah

Nemecko sa vracia k uhoľným elektrárňam

Môže za to radikálne znižovanie dodávok plynu z Ruska.

Nemecko opätovne spustí do prevádzky uhoľné elektrárne, ktoré majú nahradiť výpadky dodávok plynu z Ruska. Spolková vláda tiež avizuje opatrenia na zníženie jeho spotreby.

Veľkoodberatelia plynu dostanú od štátu kompenzácie, ak namiesto spotreby poskytnú plyn do veľkokapacitných zásobníkov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nemecká vláda vyčlenila na plynovú aukciu 15 miliárd eur pre firmy, ktoré znížia alebo úplne odstavia odber plynu v letných mesiacoch. Radikálne znižovanie dodávok plynu z Ruska oživuje uhoľné elektrárne.

„Ide o vážnu situáciu a vláda presadí priority, medzi ktoré patrí aj opätovné sprevádzkovanie uhoľných elektrární. Je to síce trpké rozhodnutie, lebo vylučujú veľa škodlivín do vzduchu, ale vzhľadom na menej plynu musíme siahnuť po náhradnom riešení a minimalizovať prevádzku plynových elektrární.“ uviedol nemecký vicekancelár a minister hospodárstva Robert Habeck.

Náhradu za ruský plyn musia akútne riešiť viaceré európske vlády. Aj Rakúsko pre to avizuje obnovenie a zmodernizovanie prevádzky uhoľnej elektrárne v Mellachu.

„Jej obnova bude trvať niekoľko mesiacov tak, aby bola po technickej stránke pripravená vyrábať elektrinu z uhlia. Aj keď som pred časom s veľkou radosťou položila posledný kus tohto paliva do múzea, teraz sa k nemu musíme vrátiť. Vláda urobí všetko preto, aby sme túto núdzovú rezervu sprevádzkovali,“ informovala Leonore Gewesslerová, rakúska ministerka životného prostredia.

V Nemecku so znepokojením zaregistrovali informácie o tom, že Rusko vraj z technických príčin zastavilo dodávky plynu aj cez plynovod pod Baltským morom.

Podľa nemeckého vicekancelára a ministra hospodárstva Roberta Habecka prerušenie dodávok plynu cez Nord Stream 1 je súčasťou stratégie ruského prezidenta. Ten chce zvyšovaním cien ropy a plynu zneistiť členské štáty Európskej únie, a tak rozbiť ich jednotu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet