Na hlavný obsah

Nemocnica v Keni odmieta ponuky ľudí, ktorí chcú predať svoje obličky

Nemocnica upozorňuje, že orgány nevykupuje.

Na poprednú štátnu nemocnicu v Keni sa obracia čoraz viac ľudí s ponukou predaja svojich obličiek, uvádza server BBC. „Koľko zaplatíte za moju obličku?“ je pre Kenyatta National Hospital najčastejšie kladenou otázkou na sociálnych sieťach.

„Upozorňujeme, že predaj orgánov je nezákonný a v krajine prísne zakázaný. Úrady môžete iba darovať, a to zo svojej vlastnej vôle,“ uviedla v internetovom vyhlásení najstaršia nemocnica v krajine.

Kenyatta hospital dokonca zverejnila na internete plagát, ktorý záujemcov upozorňuje, že orgány nevykupuje. Veľký záujem o predaj orgánov poukazuje na to, aké zúfalé kroky Keňania zvažujú v súvislosti so zvyšovaním cien potravín a pohonných látok v krajine.

Svetová banka začiatkom mesiaca varovala, že východná Afrika patrí medzi regióny, ktoré čelia výraznej ekonomickej recesii pre dosahy pandémie ochorenia COVID-19 a vojny na Ukrajine.

V pondelok (20. 6.) navyše Svetový potravinový program OSN (WFP) oznámil, že musí pre zdražovanie znížiť prídel potravín potrebným vo východnej časti Afriky až o polovicu. Popri Keni je tým najviac postihnutá Etiópia, Južný Sudán a Uganda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet