Na hlavný obsah

Nové subvarianty koronavírusu sú odolnejšie proti protilátkam

Očakáva sa, že očkovanie naďalej chráni pred vážnym priebehom ochorenia.

Nové subvarianty koronavírusu sú odolnejšie proti protilátkam
Na ilustračnej snímke koronavírus. Foto: RTVS

Subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 sú odolnejšie proti protilátkam vyvinutých u ľudí, ktorí prekonali koronavírus, alebo sa proti nemu nechali plne očkovať, či absolvovali aj posilňovaciu dávku. Vyplýva to z nového výskumu lekárskej fakulty Harvardovej univerzity, o ktorom vo štvrtok (23. 6.) informovala spravodajská stanica CNN.

Napriek tomu sa očakáva, že doterajšie očkovanie chráni pred vážnym priebehom ochorenia. Výrobcovia vakcín pracujú na nových látkach, ktoré majú vyvolať silnejšiu imunitnú odpoveď pri nových variantoch koronavírusu.

Autor štúdie Dan Barouch oznámil, že v prípade nákazy subvariantmi BA.4 a BA.5 sa preukázala trikrát nižšia ochrana protilátkami získanými očkovaním a prekonaním infekcie, ako tomu bolo pri subvariantoch BA.1 a BA.2.

„Výsledky naznačujú, že nové subvarianty omikronu pravdepodobne spôsobia nárast infekcie v dobre preočkovanej populácii. Taktiež aj medzi ľuďmi s prirodzenou imunitou proti BA.1 a BA.2. Napriek tomu je ale pravdepodobné, že imunita získaná očkovaním poskytne značnú ochranu proti vážnemu ochoreniu pri nákaze subvariantmi BA.4 a BA.5,“ napísal Barouch v štúdii, ktorú tento týždeň vytlačil odborný časopis New England Journal of Medicine.

Zvýšenie rizika ochorenia u zaočkovanej populácie

Harvardská štúdia tak potvrdzuje predchádzajúce výsledky z výskumu Columbijskej univerzity. Jej autori dospeli k záveru, že subvarianty BA.4 a BA.5 odolajú protilátkam u jedincov s úplným očkovaním a aj posilňujúcou dávkou. To by znamenalo zvýšenie rizika ochorenia u zaočkovanej populácie.

Americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) odhaduje, že protilátky proti koronavírusu, má viac ako 94 percent Američanov starších ako 16 rokov. Získali ich buď z očkovania, prekonaním infekcie alebo obomi možnosťami.

Na BA.4 a BA.5 pripadlo minulý týždeň v USA 35 percent nových prípadov nákazy koronavírusom. O týždeň skôr to bolo 29 percent. Oba subvarianty sa označujú za najrýchlejšie sa šíriace zo všetkých doterajších. Očakáva sa, že v USA, Británii a zvyšku Európy budú v najbližších týždňoch prevládať.

V Českej republike tvoria teraz subvarianty omikronu BA.4 a BA.5 viac ako polovicu prípadov koronavírusu. V Portugalsku je to 75 percent prípadov, v Británii polovica a v Izraeli asi 42 percent. Počty nových prípadov koronavírusu v Českej republike klesali od začiatku marca. Znovu začali stúpať na prelome mája a júna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet