Na hlavný obsah

Nový detský ombudsman chce pomáhať všetkým deťom

Jednou z jeho priorít budú aj rodičovské konflikty.

Nový detský ombudsman chce pomáhať všetkým deťom
Komisár pre deti Jozef Mikloško. Foto: TASR

Deti ohrozené chudobou či pomoc najmenším v marginalizovaných komunitách. Nový komisár pre deti Jozef Mikloško chce najbližších šesť rokov venovať čas a energiu aj týmto otázkam. Za kľúčovú považuje pomoc rodinám. V úrade nahradil Vieru Tomanovú.

Úlohou komisára pre deti je chrániť ich práva na súdoch či úradoch. Aj preto budú jednou z priorít nového šéfa úradu dlhotrvajúce a neriešené rodičovské konflikty.

Riaditeľka centra, ktoré pracuje s týranými deťmi, hovorí, že viac ako 70 % detí priznáva násilie v rodinách. Podľa nej by sa detský ombudsman mal zamerať práve na jeho odhaľovanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Až 37 % detí s jedným rodičom a 34 % z viacpočetných rodín ohrozuje chudoba. „Dnes je otázka zadlženosti, rastu cien energií, rozprávať o kompenzačných balíčkoch. Hovoriť o tom, ako by sa situácia rodín mohla zlepšiť,“ uviedol Mikloško.

Riaditeľ občianskeho združenia Eduroma Vladimír Rafael od detského ombudsmana očakáva plán. „Akou cestou pôjdeme, aby deti mali dobré vzdelanie, dobrú výchovu. Aby mali prístup aj k neformálnemu vzdelávaniu, k dobrej zdravotnej starostlivosti,“ priblížil Rafael.

Jozef Mikloško je detský lekár. Vyše 30 rokov bol na čele organizácie, ktorá pomáha deťom z detských domovov. Nový detský ombudsman chce presadzovať záujmy všetkých detí. Netají sa však názorom, že páry rovnakého pohlavia by si nemali adoptovať deti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko