Na hlavný obsah

O osude koalície môže rozhodnúť odvolávanie Sulíka v parlamente

Myslia si to viacerí politológovia.

O osude koalície môže rozhodnúť odvolávanie Sulíka v parlamente
Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Foto: TASR

Problémy v koalícií trvajú už niekoľko týždňov a prísť môžu ďalšie. Koaliční lídri Igor Matovič (OĽANO) a Richard Sulík (SaS) sú opäť v slovnej vojne. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Šéf liberálov nesúhlasí s nápadom, aby sa platy učiteľov zvýšili pod podmienkou zvyšovania niektorých daní. Z druhej strany politického spektra zas opozícia pripravuje jeho odvolávanie.

Podľa odborníkov môže byť kľúčové práve blížiace sa hlasovanie o vyslovení dôvery ministrovi hospodárstva. Predčasný koniec koalície však nepredpokladajú.

Platy učiteľov, s tým spojené zvyšovanie daní či embargo na ruskú ropu. Zoznam problémov, ktoré rieši vládna koalícia sa pomaličky rozširuje. Politológ Michal Cirner z Prešovskej univerzity si však myslí, že koalícia prežila už väčšie krízy.

„Ak by v parlamente za odvolanie Richarda Sulíka hlasovali aj koaliční poslanci, nedá sa teda vylúčiť, že by SaS vládu opustila,“ myslí si Cirner.

Po prestávke s novými silami?

Nepredpokladá, že avizovaná pauza SaS od koaličných rokovaní niečomu pomôže. „Je to, samozrejme, gesto voči verejnosti, ale je to gesto aj voči koaličným partnerom. Taký zdvihnutý prst, že ak sa nebudú dodržiavať nastavené pravidlá, teda koaličná zmluva, tak SaS môže pristúpiť k vážnym krokom, ktoré môžu prehĺbiť vládnu krízu,“ dodal.

Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v Bratislave pripomína, že záujem dovládnuť majú všetky strany. „Do leta nejako vydržia. V lete zvyčajne odídu všetci na dovolenky. Napriek tomu, že bude horúco, tak si určite schladia hlavy a v septembri možno nastúpia s novými silami,“ uviedol.

Radikálne zmeny neočakáva ani politológ Jozef Lenč z Univerzity svätého Cyrila a Metoda v Trnave. „Nikto z nich nechce zatiaľ opustiť vládnu koalíciu. Nikto nechce urobiť nejaký razantný krok, ktorý by túto krízu vyriešil. Možné je, že práve rozhodnutie SaS je jedným z prvých krokov, akým spôsobom sa môže táto kríza vyriešiť,“ mieni.

Aj podľa neho sa ďalšie smerovanie vládneho štvorlístka ukáže až po odvolávaní Richarda Sulíka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál