Na hlavný obsah

O tom, či Budaj zostane na svojej stoličke, rozhodnú poslanci budúci týždeň

Čelí kritike za nečinnosť pri riešení problému s medveďmi.

O tom, či Budaj zostane na svojej stoličke, rozhodnú poslanci budúci týždeň
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj. Foto: TASR

Odvolávanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO) sa skončilo. O tom, či zostane na svojej stoličke, rozhodnú poslanci budúci týždeň.

Opozícia spolu s nezaradenými poslancami kritizujú Budaja za nečinnosť pri riešení problému s medveďom hnedým. Nepozdáva sa im, že rezort chce čakať na nové štatistky o počte najväčšej slovenskej šelmy a žiadajú urýchlené kroky.

Šéf rezortu kritiku odmieta a upozorňuje, že za premnoženú zver si môžeme sami.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Premnožené medvede

Už niekoľko dní rezonuje v spoločnosti téma premnoženého medveďa hnedého. Šéf envirorezortu už čiastočný odstrel medveďov pripustil. Počkať si chce ešte na dáta o ich presných počtoch.

Výsledky štúdie majú byť známe na jeseň. Podpredseda Smeru-SD Richard Takáč tvrdí, že netreba otáľať.

„Už dávno mal pristúpiť k tomu, že mal využiť štátnych zamestnancov – poľovníkov, lesníkov a všetkých, ktorí žijú v tom regióne, na to, aby došlo k novému spočítaniu medveďa hnedého,“ vyhlásil.

Nezaradený poslanec Miroslav Suja z hnutia Republika hovorí, že situácia zašla priďaleko. Dokazuje to podľa neho prípad istého včelára, ktorého medveď priamo ohrozuje.

„Tento včelár má syna škôlkara, ktorý musí byť doma zavretý, lebo na ich vlastnej terasa spáva medveď. Rozhodol sa, že uprednostní zdravie a životy svojej rodiny pred chovom včiel a včelstvo zlikvidoval,“ hovorí Suja.

Koaliční partneri ho podržia

Samotný Budaj sa pred poslancami obhajoval bez prestávky niekoľko hodín. Podľa neho je za premnoženou zverou najmä človek.

„Slovenské medvede sú tak prekŕmené, že naozaj menia správanie. Preučili sme ich z prirodzenej stravy na umelú – vysoko kalorickú,“ vyhlásil.

Ministra sa zastali viacerí poslanci hnutia OĽANO. „V roku 2018, keď napadol medveď človeka, tak tiež bol za to zodpovedný Ján Budaj? Myslíte si, že keď budeme regulovať medveďov, tak nemôže dôjsť k napadnutiu?“ pýtal sa poslanec Jozef Pročko.

Za odvolanie šéfa envirorezortu koaliční partneri nezahlasujú. Predseda klubu Sme rodina Peter Pčolinský však priznáva, že voči ministrovi má niekoľko výhrad.

„A to je odkalisko Poša, ktoré je dokonca v programovom vyhlásení a, bohužiaľ, musím konštatovať, že 2 roky nečinnosti ministra životného prostredia a flagrantný postoj k tejto téme,“ uviedol.

O tom, či si Budaj udrží svoju stoličku, rozhodnú poslanci na budúci týždeň v utorok (28. 6.). Rovnako ich čaká nedokončené odvolávanie ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál