Na hlavný obsah

Obce budú mať viac peňazí, tvrdí Matovič. ZMOS však oponuje

Príjmy síce budú vyššie, ale výdavky tiež.

Obce budú mať viac peňazí, tvrdí Matovič. ZMOS však oponuje
Na snímke tabuľa s nápisom na budove, v ktorej sídli Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na Bezručovej ulici v Bratislave. Foto: TASR

Štát vyberie na daniach v roku 2023 oproti schválenému rozpočtu zhruba o dve miliardy eur viac. Ukazuje to najnovšia prognóza ministerstva financií. Pre vyššiu infláciu však štátu narastú aj výdavky, napríklad na dôchodky, mzdy a energie.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) tvrdí, že obce a mestá získajú viac peňazí. Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) však oponuje, že im to nepokryje zvýšené výdavky, ktoré spôsobila inflácia.

Tento rok bude mať štát k dobru vyše jednu miliardu. Na budúci rok ďalšie takmer dve miliardy eur. Matovič zdôrazňuje najmä to, že sťažnosti samospráv neboli opodstatnené, keďže budú mať aj po aplikácii vyššieho daňového bonusu od 1. júla približne o 150 miliónov eur viac.

„Počítame, že daňový bonus sa bude krátiť z podielových daní. Alebo inak povedané, dane, ktoré zaplatia, tak podstatnú časť rodičom spätne vrátime cez daňový bonus. Napriek tomu budú príjmy samospráv výrazne vyššie, ako počítali v rozpočtoch,“ povedal Matovič.

ZMOS však oponuje, že daňová prognóza síce hovorí o zvýšených príjmoch, ale nie o tom, ako sa im v dôsledku inflácie zvyšujú výdavky. Okrem iného ide aj o výrazný rast cien energií.

Ako to majú samosprávy zvládnuť? Na to má šéf rezortu financií odpoveď „Naďalej platí to, čo sme aj predtým povedali. Ak by sa ktorákoľvek samospráva dostala do problémov, nie z vlastného pričinenia, ale pre extrémny nárast cien energií, sme pripravení pomôcť jej rôznymi nástrojmi. Či už individuálnymi alebo plošnými,“ vysvetlil.

Obce začínajú štrajkovať

Hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák však upozorňuje, že začínajú štrajkovať.

„Regionálne združenia, ktorých máme 61, začnú koordinovať svoje aktivity tak, aby sa protestné zhromaždenie mohlo uskutočniť v každom kraji v priebehu leta,“ povedal Kaliňák.

Očakávajú, aby vláda konečne začala chápať vážnosť situácie a podala im povestné záchranné koleso. „Tým ale nemôže byť to, že nám bude poskytovať pôžičky na to, aby sme zaplatili jej rozhodnutia,“ ozrejmil.

Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana zdôrazňuje, že si minister lepšiu finančnú situáciu miest a obcí interpretuje po svojom.

„Hovorí o absolútnom raste v nominálnych číslach, ale zbiera im nárast, ktorý by vyplýval z rastu priemerných miezd, a že mala vzrásť daň z príjmu fyzických osôb,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko