Na hlavný obsah

Objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať, by sa do jesene mohol strojnásobiť

Uviedol to ukrajinský prezident.

Objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať, by sa do jesene mohol strojnásobiť
Ilustračná snímka - obilie. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (6. 6.) varoval, že objem obilia, ktorý Ukrajina nedokáže exportovať pre blokády zo strany Ruska, by sa do jesene mohol minimálne strojnásobiť. Informovala o tom agentúra AFP.

„Práve teraz máme zablokovaných asi 20 – 25 miliónov ton. Na jeseň to môže byť 70 – 75 miliónov ton,“ povedal Zelenskyj. Ukrajina bola pred inváziou ruskej armády 24. februára štvrtým najväčším exportérom obilia na svete.

Rusko zablokovalo ukrajinské prístavy

Rusko však zablokovalo ukrajinské prístavy, ktoré sú kľúčové pre dodávky poľnohospodárskych produktov na svetové trhy. Kyjev tak musí hľadať alternatívy. Musí presúvať obilie po železnici cez západnú hranicu alebo cez Rumunsko a jeho prístavy na Dunaji a v Čiernom mori, čo celý proces komplikuje a brzdí.

Mnoho krajín sveta je pritom závislých od dodávok z Ukrajiny, ktorá pred vojnou vyvážala cez more 4,5 milióna ton poľnohospodárskej produkcie mesačne – 12 % svetového exportu pšenice, 15 % kukurice a 50 % slnečnicového oleja.

Blokáda Ukrajiny siaha od Azovského mora. To je pre lodnú dopravu uzavreté od začiatku ruskej invázie, až po čiernomorský prístav Odesa, ktorý pred vojnou zabezpečoval 60 % ukrajinského námorného obchodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet