Na hlavný obsah

Obnova mokradí je prínosom pre prírodu, ale aj ľudí

Dokážu chrániť pred povodňami.

Obnova mokradí je prínosom pre prírodu, ale aj ľudí
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vzácne mokrade sú domovom mnohých živočíchov a zdrojom vody. Na Slovensku je ich málo a mnohé sú znehodnotené. Niektoré však obnovia. Zmenu to prinesie nielen prírode, ale aj ľuďom v okolí.

Vedľa cesty hneď za obcou Maňa pri Vrábľoch je výhľad na prírodné močiare – Žitavský luh. Mokrade vznikli prirodzene v priehlbinách poľa. „Je to prostredie, kde sa vyskytuje a žije najviac živočíšnych druhov. Je to zdroj vody, ktorá je elementárnou zložkou,“ vysvetlil ochranár Ján Gúgh.

Za posledných 40 rokov však postupujúca výstavba vody ubrala, mokrade zarástli a znehodnotili sa. Potrebujú pomoc. „Ideme ich obnoviť, revitalizovať, zlepšiť ich parametre,“ uviedol Silvester Varga, riaditeľ Správy povodia dolnej Nitry.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Z nórskych fondov a štátneho rozpočtu obnovia prietoky a strojmi močiare prehĺbia. Zeminu, ktorú z dna vyberú, použijú na zvýšenie hrádze. Zachránia nielen domov živočíchov, ale aj ľudí v okolitých obciach. Práve v Mani spomínajú na najväčšie povodne v 2010, keď rieka Žitava zaplavila 300 domov.

Keď mokrade obnovia, budú fungovať ako špongia a zadržia asi milión kubíkov vody. Ťažiť z toho môžu nielen v období záplav. „Dokážu vodu v tomto území zachovať aj v čase, keď je inde sucho. Voda sa tam bude stále držať. Lokálnym nebudú vysychať studne a dokonca hladiny studní nebudú klesať,“ dodal Varga.

Takéto mokrade sú aj akousi prírodnou klimatizáciou. Viac vody v krajine znamená menej tropických dní. Súbežne so Žitavským luhom zrevitalizujú v najbližších dňoch aj jazero Veľká Krčava pri Strede nad Bodrogom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny