Na hlavný obsah

Obyvatelia časti Fukušimy sa 11 rokov od havárie elektrárne môžu vrátiť domov

Úroveň radiácie klesla na prijateľnú úroveň.

Obyvatelia časti Fukušimy sa 11 rokov od havárie elektrárne môžu vrátiť domov
Pohľad na jadrovú elektráreň Fukušima Daini po silnom zemetrasení v japonskom meste Futaba. Foto: TASR

Obyvatelia časti japonského mesta Fukušima, v ktorej stojí jadrová elektráreň, sa po 11 rokoch môžu trvalo vrátiť do svojich domovov. Úroveň radiácie tu klesla na prijateľnú úroveň prvýkrát od marca 2011.

Vtedy oblasť a elektráreň zasiahlo zemetrasenie a následná vlna cunami, ktoré zariadenia vážne poškodili. O konci nútenej evakuácie rozhodli miestne úrady, informovala agentúra Kjódó.

Japonsko postupne odvoláva príkazy na evakuáciu v mestských častiach v blízkosti elektrárne, čo umožňuje trvalý návrat miestnych obyvateľov.

Prvá bola 12. júna dedina Kacurao a vo štvrtok (30. 6.) mestská časť Okuma, kde pred nešťastím žilo 11 500 ľudí. Otvoreniu oblasti predchádzala dekontaminácia, v pláne je ďalšia obnova mesta.

Stovky kilometrov štvorcových v okolí elektrárne však budú pravdepodobne pre vysokú radiáciu neobývateľné ešte dlhé roky.

Míľnik v obnove mesta

Mestský rozhlas vo štvrtok (30. 6.) ráno oznámil koniec príkazu na evakuáciu, pri oslavách prehovoril starosta Okumy Jun Jošida. Súčasťou akcie pred budovou stanice bola aj prehliadka hasičov a polície, ktorá symbolicky začala opätovné pravidelné hliadky v meste.

„Je to významný míľnik v obnove mesta, ale bude ešte nejaký čas trvať, kým to bude zase živé mesto, aké si pamätáme,“ povedal starosta.

Pred haváriou žilo v Okume necelých 6 000 obyvateľov, od decembra tu čiastočne prebýva 49 osôb. Cieľom vedenia mesta je mať do piatich rokov 2 600 stálych obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet