Na hlavný obsah

Obyvateľov KĽDR trápi okrem koronavírusu aj neznáma črevná choroba

V krajine je oficiálne prvá vlna pandémie covidu.

Severokórejské médiá vo štvrtok (16. 6.) informovali, že sa v krajine rýchlo šíri bližšie neurčené črevné ochorenie. Agentúra Reuters napísala, že by to mohlo znamenať ďalšiu záťaž pre zdravotníctvo tohto izolovaného štátu, ktorý bojuje s vlnou nákaz koronavírusom.

Severokórejský vodca Kim Čong-un v stredu (15. 6.) poslal lieky do mesta Hedžu na západnom pobreží, aby čo najrýchlejšie pomohol pacientom trpiacim „akútnou črevnou epidémiou“, informovala štátna agentúra KCNA.

Správa nespomínala, koľko ľudí ochorelo, ani z nej nebolo jasné, o aké ochorenie ide. „Kim zdôraznil, že je potrebné zastaviť epidémiu čo najskôr, čo sa dosiahne karanténou pre ľudí, u ktorých existuje podozrenie na nákazu a potvrdzovaním prípadov prostredníctvom epidemiologických skúšok a vedeckých testov,“ uvádza tiež KCNA.

Severná Kórea bojuje s oficiálne prvou vlnou nákaz koronavírusom. Minulý mesiac úrady v tejto komunistickej krajine vyhlásili stav núdze. Panujú obavy, že KĽDR má nedostatok liekov aj vakcín proti chorobe. Za posledný deň pribudlo 26 010 chorých s „príznakmi horúčky“, celkovo ich je 4,56 milióna.

Podľa oficiálnych údajov v tejto krajine s približne 25 miliónmi obyvateľov zomrelo 73 ľudí. KĽDR neinformuje o počtoch ľudí nakazených koronavirom, ale o pacientoch s horúčkou, čo podľa agentúry Reuters môže svedčiť o tom, že zdravotníci nemajú k dispozícii dostatok testov. Pchjongjang nedávno oznámil, že vidí náznaky toho, že epidémia ustupuje, Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) naopak dala najavo, že sa domnieva, že sa situácia zhoršuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet