Na hlavný obsah

Ochranári chcú presadiť zákaz vstupu psov do vysokohorského prostredia

Majitelia psov sú pobúrení.

Veľké zmeny pre majiteľov psov v Tatranskom národnom parku (TANAP). Ochranári chcú už toto leto presadiť zákaz vstupu psov do vysokohorského prostredia.

Chcú tak pomôcť chráneným zvieratám a zvýšiť bezpečnosť turistov. Majitelia psov sú pobúrení a vnímajú to ako obmedzovanie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Päť psov v jednej chvíli trebárs na Kôprovskom štíte – pohľad, aký v lete nie je výnimočný. Doteraz pre majiteľov platilo len jediné obmedzenie – psov museli mať na vôdzke. Za návrhom na zákaz pohybu psov vo vysokohorskom teréne sú výkaly, konflikty či štekot.

„ Máme evidované útoky psíkov na svišťov, rovnako aj na kamzíky, dochádza k preháňaniu čried kamzíkov. Dostávame aj negatívne ohlasy od ľudí , že je to už neudržateľný stav čo sa týka počtu psíkov v Tatranskom národnom parku,“ hovorí Erika Feriancová, zoologička Správy TANAP-u.

Nové pravidlá v návrhu nastavili tak , že so psom môžu turisti chodiť len po asfaltovom chodníku alebo ceste. Len čo prechádza trasa na nespevnený štrkový povrch, tam už pes nesmie.

„Myslím si, že ten pes urobí častokrát menší neporiadok ako niektorí ľudia,“ hovorí turista z Česka.

Skúsený kynológ a cvičiteľ psov si myslí, že ochranári by mali nedisciplinovaných ľudí riešiť v teréne a nie paušálne zakázať vstup psom na turistické chodníky.

„Slušní psíčkari bohužiaľ doplácajú na jedno percento nevychovaných kynológov, keď majú psov nevycvičených prípadne nevychovaných a, bohužiaľ, robia zlobu. Nadháňajú svište, kamzíky a to je ten problém,“ povedal Jozef Olearčin, vedúci kynológ Canislog Poprad.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko