Na hlavný obsah

Od budúceho roka bude eurozónu tvoriť 20 štátov

Euro začali krajiny EÚ používať v roku 1999.

Od budúceho roka bude eurozónu tvoriť 20 štátov
Sídlo Európskej centrálnej banky. Foto: TASR

Zavedenie eura v Chorvátsku v piatok (24. 6.) schválil summit EÚ. Krajina sa tak od januára 2023 stane dvadsiatym členom eurozóny. Formálne potvrdia používanie eura v Chorvátsku v júli ministri financií na prvom zasadnutí pod vedením českého predsedníctva EÚ.

Európska menová únia (EMÚ) vznikla na základe Zmluvy o Európskej únii 1. januára 1999, keď 11 krajín Únie začalo v bezhotovostnom styku používať euro.

O rok neskôr prevzala Európska centrálna banka (ECB) úlohy národných centrálnych bánk. Od začiatku januára 2002 boli v krajinách EMÚ v obehu prvé euro bankovky a mince, ktoré sa dva mesiace používali súčasne s národnými menami.

Euro je jedinou menou v krajinách eurozóny od 1. marca 2002.

Používajú ho aj Kosovo, Čierna Hora a na základe zmlúv s EÚ tiež Andorra, Monako, Vatikán a San Maríno.

Trvalá výnimka pre Dánsko

Dánsko má takzvaný opt-out, čo je trvalá výnimka z práva Európskej únie pre členský štát. K eurozóne sa tak pripojiť nemusí.

Dánsko je zatiaľ súčasťou mechanizmu výmenných kurzov ERM- 2, v ktorom krajina musí pred prijatím eura stráviť najmenej dva roky. Zaviesť euro by s výnimkou Dánska mali všetky členské krajiny Európskej únie. Česká republika však dáva opakovane najavo, že s týmto krokom nebude ponáhľať.

V mechanizme výmenných kurzov ERM-2 sú od 2020 Bulharsko a Chorvátsko. Bulharsko plánuje zavedenie jednotnej meny od januára 2024. Rumunsko, ktoré deklarovalo túžbu pripojiť sa k eurozóne, vlani v decembri oznámilo, že odkladá termín na rok 2028 až 2029.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika