Na hlavný obsah

Od júla sa zmenia podmienky bezplatnej dopravy pre Ukrajincov

Nárok na ňu už nebudú mať viaceré skupiny osôb.

Od júla sa zmenia podmienky bezplatnej dopravy pre Ukrajincov
Utečenci z Ukrajiny vo vlaku. Foto: RTVS

Ukrajinci budú môcť využívať bezplatnú prepravu už len obmedzene. K zmene pravidiel dôjde od 1. júla. Odídenci budú môcť cestovať zadarmo len niekoľko dní od príchodu na Slovensko.

Nárok na bezplatnú prepravu majú osoby s dokladom Slovak Help. Ten získavajú po prekročení hraníc. Prepravovať sa zadarmo môžu aj s potvrdením o pridelení statusu o dočasnom útočisku.

Informovalo o tom ministerstvo dopravy v stredu (29. 6), pričom po novom s týmito dokladmi môžu Ukrajinci cestovať zadarmo vo vlakoch a prímestských autobusoch len v deň ich získania a nasledujúcich štyroch dňoch.

„Bezplatný lístok sa dá využívať vo vozňoch druhej triedy vo vlakoch ZSSK, cestujúci však nemajú nárok na bezplatnú miestenku, lôžko či ležadlo. So spomínanými dokladmi môžu odídenci rovnako zadarmo cestovať aj v prímestských autobusoch,“ uviedol riaditeľ odboru cestnej dopravy Martin Miškovský.

Výnimky pre študentov

Držitelia prvého vydania dokladu o dočasnom útočisku majú naďalej zadarmo prepravu do zamestnania počas prvých 60 dní odo dňa, kedy im ho úrady vydali.

Musia sa však preukázať potvrdením od zamestnávateľa a takisto dokladom z miesta obvyklého pobytu. Adresa je uvedená v doklade o dočasnom útočisku.

„Aj keď sme pristúpili k niektorým obmedzeniam, naďalej platí, že ochotne pomôžeme všetkým tým, ktorí utekajú pred vojnou. Rovnako sa nič nemení na tom, že ukrajinské deti budú môcť zadarmo dochádzať do škôl,“ povedal k zmenám minister dopravy Andrej Doležal (nom. Sme rodina).

Výnimku z päťdňového obmedzenia bezplatných služieb majú žiaci materských, základných a stredných škôl. Potrebujú k tomu doklad o dočasnom útočisku spolu s jednou sprevádzajúcou osobou.

Tí môžu počas dní školského vyučovania naďalej do školy a naspäť cestovať zadarmo na základe potvrdenia o návšteve školy. Rovnako bezplatnú prepravu vo vlakoch majú seniori nad 62 rokov.

Nárok na bezplatnú prepravu už nebudú mať osoby, ktoré nepreukážu, že sú občanmi Ukrajiny či vstupujú na územie SR opakovane za posledných 30 kalendárnych dní. Ďalej ide o osoby, ktoré získali druhé a ďalšie vydanie dokladu o dočasnom útočisku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko