Na hlavný obsah

Odborári považujú Kollárove vyjadrenia k minimálnej mzde za politizáciu

Rokovania sú podľa nich v rukách sociálnych partnerov.

Odborári považujú Kollárove vyjadrenia k minimálnej mzde za politizáciu
Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina). Foto: TASR

Minimálna mzda sa bude zvyšovať. Predseda parlamentu a Sme rodina Boris Kollár to uviedol v nedeľu (26.6.) v diskusnej relácii televízie Markíza. Jeho stranícky kolega a minister práce Milan Krajniak však nechcel povedať, či pôjde o vyššiu sumu ako 691 eur – čo by bolo zvýšenie podľa zákonom daného automatu na výpočet minimálnej mzdy.

Zamestnávatelia a odborári sú proti akýmkoľvek vyhláseniam politikov dovtedy, kým sa sami nedohodnú.

V kontexte zdražovania sa politici predbiehajú v tom, koľko dajú ľuďom naviac. Kollár podľa odborníkov predbieha čas, hoci sa odvoláva aj na ministra financií Igora Matoviča (OĽANO), ktorý má neskôr oznámiť sumu.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

Nevhodná chvíľa na vyjadrenie

Konfederácia odborových zväzov je tiež z vyjadrenia prekvapená. Prezidentka Monika Uhlerová zdôrazňuje, že práve teraz je čas na rokovania sociálnych partnerov, a politici by sa nemali k výške minimálnej mzdy vyjadrovať.

„Pretože to opäť smeruje k politizácii témy minimálnej mzdy, ktorej sme sa chceli vyhnúť. Možnosť vyhnutia bola práve prostredníctvom nastavenia automatu, že keď sa sociálni partneri nedohodnú, tak nastupuje automat,“ uviedla.

Podľa automatu by bola v roku 2023 minimálna mzda 691 eur. Je to 57 percent z priemernej mzdy v národnom hospodárstve za uplynulé dva roky.

„Nerozumiem, prečo sa k tomu predseda parlamentu v tejto chvíli vyjadril, považujem to za predčasné. Samozrejme, tie rokovania stále prebiehajú. My sme nejaké návrhy dali, takže uvidíme, či sa dohodneme alebo nie,“ vyjadril sa viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka..

Čas na dohodu majú do 15. júla. A vie to aj šéf Hospodárskej a sociálnej rady, Kollárov stranícky kolega Krajniak: „Do 15. júla je čas na dohodu, a potom sa na základe nej vyjadrím,“ avizoval.

Dovtedy zostávajú ešte takmer tri týždne. Ekonóm Slovenskej akadémie vied Viliam Páleník konštatuje, že požiadavka odborárov zvyšovať minimálnu mzdu o infláciu je oprávnená. Na druhej strane sa podľa neho zamestnávatelia budú brániť.

„Nedarí sa im úmerne k inflácii zvyšovať svoje tržby, odbyt a tak ďalej. Tento rok bude rokovanie o minimálnej mzde mimoriadne ťažké, ale takéto politické vyhlásenie nebolo v tejto chvíli vhodné,“ vysvetlil Páleník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika