Na hlavný obsah

Odborové zväzy nesúhlasia s protiinflačným balíčkom, pripravujú generálny štrajk

Prezidentku požiadajú, aby zákon nepodpísala.

Odborové zväzy nesúhlasia s protiinflačným balíčkom, pripravujú generálny štrajk
Prezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) Marián Magdoško. Foto: TASR

Po protestoch v Košiciach, Žiline a Trnave sa odborári zo zväzu KOVO dohodli na ďalšom postupe prípravy sektorového generálneho štrajku. Predchádzať mu bude 6. a 7. júna takzvaný ,,nálepkový deň“. Odborári chcú rozdať 180 000 nálepiek, ktoré vyjadria nespokojnosť so súčasnou situáciou.

Prekáža im prepad životnej úrovne, pokles reálnych miezd, neúmerné zdražovanie potravín, energií a nedostatočná podpora zo strany štátu. V pondelok (6. 6.) sa predseda Konfederácie odborových zväzov Marián Magdoško stretne s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Tomáš Bokor.

„Na stretnutí by sme mali podľa informácií, ktoré som dostal, diskutovať o schválenej legislatíve v súvislosti s protiinflačnou a prorodinnou problematikou, ktorú schválil parlament. Dáme na stôl svoje argumenty a budeme žiadať, aby legislatívu nepodpísala,“ povedal Magdoško.

Odborári sa chcú stretnúť aj s premiérom Eduardom Hegerom (OĽANO). „Ak sa nedohodneme, tak ku koncu mesiaca vyhlásime hodinový generálny štrajk, čiže od 13.00 do 14.00 h sa na hodinu preruší práca. Ak to nepomôže, bude jednodňový generálny štrajk,“ dodal predseda OZ KOVO Emil Machyna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál