Na hlavný obsah

Opatrovateľský príspevok sa od júla zvýši

Stúpne aj sadzba za osobnú asistenciu.

Opatrovateľský príspevok sa od júla zvýši
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Opatrovateľom, ktorí sa doma starajú o svojich blízkych, sa od júla 2022 zvýši opatrovateľský príspevok. V stredu (8. 6.) to schválila vláda na svojom rokovaní.

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) spresnil, že výška príspevku dosiahne 525,65 eur mesačne, teda hodnotu čistej minimálnej mzdy za rok 2022. Zdôraznil, že od roku 2020 vláda zvýšila hodnotu príspevku o vyše 22 percent.

Zvýši sa aj hodinová sadzba osobnej asistencie, a to konkrétne na 5,20 eur. „Za dva roky sme peňažný príspevok na opatrovanie zvýšili o viac ako 22 % a peňažný príspevok na osobnú asistenciu takmer o 25 %,“ povedal Krajniak.

Rezort práce na tento rok pre tento účel vyčlenil takmer 7,8 milióna eur. Krajniak pripomenul, že zvýšenie príspevku ľudia pocítia prvýkrát v auguste.

Štát každoročne zvyšuje hodinovú sadzbu osobnej asistencie a peňažný príspevok na opatrovanie podľa aktuálne platnej minimálnej mzdy. Zámerom je zlepšenie podmienok pre osoby, ktoré vykonávajú osobnú asistenciu alebo opatrujú fyzickú osobu s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP), ktorá je odkázaná na pomoc inej osoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika