Na hlavný obsah

Orbán: Financovať treba mier, nie vojnu

Osočil finančníka Sorosa, že zarába na vojne na Ukrajine.

Orbán: Financovať treba mier, nie vojnu
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Najlepším spôsobom zdolania vysokej inflácie, na ktorú vplýva aj vojna, je dosiahnuť mier – financovať treba mier, nie vojnu. V piatok (10. 6.) to vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého americký finančník George Soros vojnu na Ukrajine podnecuje a zarába na nej.

Keby maďarská vláda nezaviedla regulovanie cien potravín, pohonných látok a režijných nákladov domácností, tak by už podľa Orbána dosiahla inflácia aj vyše 15 percent.

„Ak bude Európska únia pokračovať vo svojej politike sankcií (proti Rusku), európsku ekonomiku to zničí,“ podčiarkol premiér.

Platnosť regulovaných cien základných druhov pohonných látok a potravín by maďarská vláda chcela predĺžiť. Rozhodnutie v tomto bode však ešte nepadlo.

„Ak bude vojna ešte dlho trvať, tak toto zastropovanie cien sa nebude dať zrušiť. Alebo ho len postupne zredukujeme, a to veľmi pomaly,“ vyhlásil Orbán.

V rozsiahlom rozhovore sa venoval aj otázkam štátneho rozpočtu a zavedeniu zdanenia nadmerného zisku nadnárodných spoločností, ku ktorému poznamenal, že „tieto podniky to vydržia“.

Už 25. mája avizoval, že v záujme pomoci rodinám v ťažkej ekonomickej situácii založí jeho kabinet fond na ochranu režijných nákladov domácností. Do neho budú prispievať banky a kooperácie zo svojho nadmerného zisku. Založí aj fond obrany, z ktorého sa posilní armáda.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet