Na hlavný obsah

OSN i USA odsúdili ruský raketový útok na nákupné centrum v Kremenčuku

V centre sa nachádzalo viac ako 1000 civilistov.

Úrad generálneho tajomníka OSN Antonia Guterresa a tiež americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odsúdili pondelkový raketový útok Ruska na zaplnené nákupné centrum v ukrajinskom Kremenčuku.

„Akýkoľvek atak, ktorý útočí na nákupné centrum, považujem za každých okolností ohavný,“ povedal Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Pripomenul, že priemyselné mesto Kremenčuk v Poltavskej oblasti na rieke Dneper nebolo cieľom priamych vojenských útokov Ruska.

„Opätovne zdôrazňujeme, že medzinárodné humanitárne právo zaväzuje zúčastnené strany chrániť civilistov a civilnú infraštruktúru,“ povedal Dujarric.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predtým vyhlásil, že v nákupnom centre sa v čase útoku nachádzalo viac než tisíc civilistov. Oblastné orgány zatiaľ potvrdili desať úmrtí. Podľa Zelenského nemalo nákupné centrum žiaden vojensko-strategický význam.

Blinken na sociálnej sieti twitter napísal, že „svet pobúril dnešný raketový útok na ukrajinské nákupné centrum, ktorým pokračuje séria vojnových ohavností Ruska.“ Zopakoval podporu Spojených štátov Ukrajine a zdôraznil, že vinníci sa za tieto zločiny budú musieť zodpovedať.

Britský premiér Boris Johnson vyhlásil, že útok na Kremenčuk ukazuje hĺbku barbarstva a krutosti ruského vodcu. „Vladimir Putin musí pochopiť, že jeho správanie nepovedie k ničomu inému ako k silnejšiemu odhodlaniu Veľkej Británie a ďalších krajín G7 podporovať Ukrajinu tak, ako to bude potrebné,“ povedal Johnson podľa serveru BBC News.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet