Na hlavný obsah

Paragraf 363 sa zrejme meniť nebude, v koalícii nie je témou

Pre Sme rodina ostáva Žilinka dobrým generálnym prokurátorom.

Paragraf 363 sa zrejme meniť nebude, v koalícii nie je témou
Na snímke generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto: TASR

Paragraf 363 sa meniť či rušiť zrejme nebude – pre koalíciu nie je témou ani po utorku (8. 6.), keď po ňom Generálna prokuratúra SR opäť siahla a zrušila obvinenie z podplácania voči bývalému ministrovi financií Petrovi Kažimírovi.

Rovnaký postup zvolila prokuratúra už pri exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskom, podnikateľovi Zoroslavovi Kollárovi či finančníkovi Jaroslavovi Haščákovi.

Minulý rok vznikla pracovná skupina, ktorá mala vyriešiť aj otázku použitia paragrafu 363. Pracovať mala osem hodín denne a riešenia priniesť v čo najkratšom čase. Zmeny nepriniesla a pre pandémiu išla jej činnosť v januári do úzadia – informoval premiér Eduard Heger (OĽANO).

„Je pravda a aj sme to veľmi otvorene povedali, momentálne tú skupinu teraz prerušujeme jej prácu a budeme sa tomu venovať, keď vyriešime tieto dôležité veci, ktoré sú na stole, ktoré potrebujeme vyriešiť teraz,“ skonštatoval.

Remišová a Pčolinský si oponujú

Líderka Za ľudí Veronika Remišová dnes hovorí, že ak nebudú reagovať na obchádzanie práva cez 363, opýta sa koaličných partnerov, ako vážne chcú bojovať s korupciou. Naďalej tvrdí, že generálna prokuratúra paragraf, ktorým oslobodzuje rôznych ľudí, nadužíva.

„My sme predložili na koaličnú radu návrh novely zákona, ktorým by sa paragraf 363 zrušil, alebo v mäkšej alternatíve obmedzil. Tak, aby nedochádzalo k svojvôli jedného človeka – pána generálneho prokurátora, ktorý takýmto konaním obchádza celú sústavu súdov,“ vyhlásila.

Maroš Žilinka zostáva naďalej pre Sme rodina dobrým generálnym prokurátorom. Predseda klubu Peter Pčolinský hovorí, že paragraf je v poriadku a Veronika Remišová by si mala naštudovať základy trestného práva.

„Remišová túto tému pravidelne otvára akurát tak na facebooku, ale nemá absolútne žiadnu silu ani relevanciu na to, aby pretlačila akúkoľvek úpravu,“ poznamenal.

Opozícia hovorí o strážcovi zákona

Generálneho prokurátora a jeho rozhodnutia vníma ako strážcu zákona aj opozícia.

„Obzvlášť v prípade súčasnej vlády, kedy dochádza k porušovaniu zákona, je tento paragraf nevyhnutnou súčasťou právneho poriadku. Dáva posledný nástroj aspoň generálnemu prokurátorovi, aby zasiahol,“ myslí si Matúš Šutaj Eštók z Hlasu-SD.

Vláda sa však aj v programovom vyhlásení zaviazala, že preskúma zúženie paragrafu 363.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál