Na hlavný obsah

Počet nelegálnych migrantov, ktorí prekročili hranice EÚ, stúpol o 82 %

Vyplýva to zo správy agentúry Frontex.

Počet nelegálnych migrantov, ktorí prekročili hranice EÚ, stúpol o 82 %
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vonkajšiu hranicu Európskej únie tento rok do konca mája nelegálne prekročilo o 82 % viac ľudí ako v rovnakom období za minulý rok. Uviedla to v pondelok (13. 6.) agentúra EÚ na ochranu hraníc Frontex. Úrad zaznamenal 86 420 nelegálnych vstupov do EÚ.

Ľudí utekajúcich do EÚ pred vojnou na Ukrajine cez štandardné hraničné priechody do štatistík nezarátali.

Všetky hlavné migračné cesty do EÚ okrem západnej stredomorskej zaznamenali podľa Frontexu vyššiu aktivitu než vlani. Najviac ľudí do Únie nelegálne prúdilo po trasách na západnom Balkáne a východnom a strednom Stredomorí.

O 122 % sa tiež zvýšil počet ľudí, ktorí EÚ opúšťajú cez Lamanšský prieliv do Spojeného kráľovstva. V prvých piatich mesiacoch roku 2022 takto odišlo 17 243 ľudí.

Po takzvanej východnej ceste do EÚ prišlo 2 155 ľudí, čo je nárast o 447 %, z toho najviac Ukrajincov, Iračanov a Bielorusov.

Najväčšie početné zvýšenie zaznamenal Frontex na západobalkánskej ceste, celkovo cez túto trasu dorazilo 40 675 ľudí, o 167 % viac ako vlani, z toho najviac Sýrčanov, Turkov a Afgancov.

Na druhom a treťom mieste bola stredná a východná stredomorská cesta, po ktorej do EÚ migrujú predovšetkým Afričania. Konkrétne z Egypta, Tuniska a Konga, ale aj ľudia z Bangladéšu. Stredná stredomorská cesta bola aktívnejšia o 15 %, celkovo 16 828 ľudí, a východná stredomorská o 116 %, celkovo 13 668 ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet