Na hlavný obsah

Počet obetí ruského útoku na nákupné stredisko v Kremenčuku stúpol na 18

Útok odsúdili aj lídri G7.

Počet obetí ruského útoku na nákupné stredisko v Kremenčuku stúpol na 18
Na snímke z videozáznamu hasiči pracujú na hasení požiaru v obchodnom centre, ktoré vyhorelo po raketovom útoku v Kremenčuku na Ukrajine. Foto: TASR/AP

Počet obetí na životoch v ukrajinskom meste Kremenčuk, kde v pondelok (27. 6.) najmenej jedna ruská strela zasiahla obchodné centrum, stúpol na osemnásť.

Oznámil to gubernátor Poltavskej oblasti Dmytro Lunin, ktorého cituje agentúra DPA.

Pri útoku utrpelo zranenia ďalších 60 osôb, nezvestných je stále viac než 40 ľudí, uviedla ukrajinská prokuratúra. Požiar strediska hasiči zlikvidovali ešte v pondelok večer, oznámili úrady. V noci na mieste pokračovali záchranné práce.

Útok odsúdil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj aj jeho západní spojenci. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to v utorok (28. 6.) uviedla agentúra Reuters.

Kyjev tvrdí, že okupanti použili pri útoku raketové strely Ch-22 Burja typu vzduch-zem, ktoré na stredisko v Kremenčuku vypálili zo strategických bombardérov s dlhým doletom Tu-22M.

Zelenskyj v prvej reakcii uviedol, že v nákupnom centre bolo viac ako 1 000 civilistov. „Počet obetí si nemožno ani predstaviť,“ povedal. Útok, po ktorom stredisko pohltili plamene a oblaky dymu, neskôr odsúdil ako „ohavný“ teroristický čin.

Útok odsúdili aj lídri skupiny siedmich hospodársky najvyspelejších krajín sveta G7. Označili ho za „ohavný útok“ a „vojnový zločin“.

Útoky bez rozmyslu na nevinných civilistov podľa predstaviteľov týchto krajín predstavujú vojnový zločin. „Voči ruskému prezidentovi (Vladimirovi) Putinovi a zodpovedným bude vyvodená zodpovednosť,“ uviedli v spoločnom vyhlásení lídri.

Pátranie po preživších pokračuje

Hasiči a vojaci pokračujú v pátraní po preživších. Lunin na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že je príliš skoro hovoriť o konečnom počte obetí.

Pod ruskou paľbou sa v pondelok (28. 6.) ocitlo aj druhé najväčšie ukrajinské mesto, Charkov na východe krajiny. Počet obetí tam vzrástol na päť mŕtvych a 22 ranených.

Medzi zranenými je podľa gubernátora Charkovskej oblasti Olega Syněhubova päť detí. Predchádzajúca bilancia hovorila o štyroch mŕtvych a 19 ranených.

Ruskí vojaci pokračovali v útokoch na Lysyčansk, ktorý je posledným veľkým mestom, ktoré ukrajinská armáda drží v Luhanskej oblasti na východe krajiny.

Podľa jedného z predstaviteľov proruských separatistov z medzinárodne neuznávanej Luhanskej ľudovej republiky v meste vypukli pouličné boje. Tvrdenie nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet