Na hlavný obsah

Podľa európskeho súdu musí Rusko zabrániť poprave britských zajatcov

Súdia ich v separatistickej republike.

Podľa európskeho súdu musí Rusko zabrániť poprave britských zajatcov
Dvaja britskí občania, 28-ročný Aiden Aslin (vľavo), 48-ročný Shaun Pinner (vpravo) a Maročan Bráhím Saadún (uprostred) sedia za mrežami v súdnej sieni v neuznanej Doneckej ľudovej republike (DĽR). Foto: TASR/AP

Rusko musí podľa Európskeho súdu pre ľudské práva (ECHR) v Štrasburgu zabrániť poprave dvoch Britov odsúdených v samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republike (DNR) na trest smrti. O svojom predbežnom opatrení vo štvrtok (30. 6.) súd informoval na twitteri. Shauna Pinnera a Aidena Aslina zajali ruské sily pri bojoch na strane Ukrajiny, kde žijú od roku 2018.

Súd vyzval ruskú vládu, aby „trest uložený sťažovateľom nebol vykonaný“. Moskva má „zabezpečiť vhodné podmienky ich zadržiavania; a poskytnúť im všetku potrebnú lekársku pomoc a lieky“. Rusko má súdu do dvoch týždňov predložiť informácie o tom, aké kroky a opatrenia prijali jej orgány na zabezpečenie dodržiavania práv oboch odsúdených.

Po ukrajinskej vláde súdu žiada, aby „v rámci možností zabezpečila rešpektovanie práv žiadateľov“. Kyjev má súdu do dvoch týždňov poslať všetky informácie, ktoré považuje pre prípad za podstatné.

Padli do zajatia na východe Ukrajiny

Pinner s Aslinom a Maročanom Ibráhímom Sádúnom padli pred časom do zajatia proruských síl a 9. júna ich súd v separatistickej DNR na východe Ukrajiny odsúdil na trest smrti. Britské úrady uviedli, že odsúdení pôsobili na Ukrajine ako príslušníci ukrajinskej armády, a preto sa na nich vzťahujú ženevské dohovory.

Tie okrem iného zakazujú, aby zajatých súdili za obvyklé vojenské činy. Proruskí separatisti tvrdia, že Briti bojovali na Ukrajine ako žoldnieri a dohovory sa na nich nevzťahujú.

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v júni zákon, podľa ktorého Rusko nebude v súvislosti s vylúčením z Rady Európy plniť rozhodnutia ECHR prijaté po 15. marci tohto roku. Ochrancovia ľudských práv ale namietajú, že z právneho hľadiska sa Európsky dohovor o ochrane ľudských práv vzťahuje na Rusko najmenej do septembra a že rozhodnutie súdu je preto potrebné plniť

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet