Na hlavný obsah

Podľa bavorského premiéra hrozí nemeckej ekonomike infarkt

Zásobovanie plynom údajne nie je zabezpečené.

Podľa bavorského premiéra hrozí nemeckej ekonomike infarkt
Bavorský premiér Markus Söder. Foto: Wikimedia Commons

Nemecko nemá podľa bavorského premiéra Markusa Södera zabezpečené zásobovanie plynom. Krajinský ministerský predseda varoval, že najväčšej ekonomike EÚ hrozí infarkt.

Jeho náprotivok z Bádensko-Württemberska Winfried Kretschmann dodal, že situácia je dramatická.

Prípadné odstavenie niektorých podnikov od dodávok plynu môže mať dosah na dodávateľské reťazce v automobilovom priemysle. Bavorsko a Bádensko-Württembersko pritom patria k motorom nemeckého hospodárstva.

Nemecký minister hospodárstva Robert Habeck dal vo štvrtok (30.6.) najavo, že sa obáva úplného prerušenia dodávok cez plynovod Nord Stream 1, ktorým prúdi plyn z Ruska do Nemecka po dne Baltského mora.

„Momentálne si myslím, že zásobovanie plynom nie je zabezpečené,“ cituje agentúra DPA Södera, šéfa Kresťanskosociálnej únie (CSU). „Je to oveľa horšie, ako si väčšina ľudí myslí,“ dodal.

Časti ľudí sa pre energetickú krízu podľa neho znovu dramaticky zmení život. V tejto súvislosti varoval pred „explozívnym“ nárastom cien energií a prepadom životnej úrovne strednej triedy.

Vysvetlil, že pre každú firmu, ktorej hrozí odstavenie od dodávok plynu, môžu vzniknúť zásadné ekonomické problémy, ktoré štát nebude schopný kompenzovať. Už teraz Nemecko skĺzava po „obrovskej špirále dlhov“, uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika