Na hlavný obsah

Pokračuje odvolávanie Budaja, koalícia a opozícia sa obviňujú z tlaku lobistov

V NR SR vystúpili najmä poslanci za Republiku.

Pokračuje odvolávanie Budaja, koalícia a opozícia sa obviňujú z tlaku lobistov
Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj (OĽANO) počas mimoriadnej schôdze parlamentu. Foto: TASR

V parlamente pokračuje odvolávanie ministra životného prostredia Jána Budaja (OĽANO). Opozícia ho viní z toho, že envirorezort údajne podlieha tlaku lobistických skupín ochranárov prírody. Koalícia zase hovorí, že lobistické skupiny poľovníkov presadzujú svoje záujmy cez opozičných poslancov.

V pléne doobeda vystúpili najmä nezaradení poslanci hnutia Republika. Budaja sa zastali jeho stranícki kolegovia z OĽANO. Situáciu v parlamente sleduje redaktorka Rádiožurnálu na Rádiu Slovensko Soňa Otajovičová.

Prestrelka medzi SaS a Republikou

Predkladateľ návrhu na odvolanie ministra – Miroslav Suja (nezaradený) z hnutia Republika – do parlamentu prišiel s ďalším príbehom. Vo štvrtok (23. 6.) poslancom čítal list rodiny muža, ktorého zabil medveď. Tentokrát hovoril o včelárovi, ktorého údajne šelma ohrozuje priamo doma.

„Tento včelár má syna škôlkara a doma musí byť zavretý. Na ich vlastnej terase totiž spáva medveď. Tak sa rozhodol, že radšej uprednostní zdravie a životy svojej rodiny pred chovom včiel. Toto včelstvo zlikvidoval,“ povedal Suja.

Radovan Kazda (SaS) obviňuje hnutie Republika z populizmu. Súhlasí, že problém treba riešiť, avšak apeluje na to, aby krajina počkala na sčítanie populácie medveďov tak, ako to chce aj minister životného prostredia.

„Keď sa chceme rozprávať seriózne, tak by sme to nemali uzavrieť tým, čo sú kvalifikované odhady poľovníkov, ale mali by sme mať seriózne dáta. Potom sa môžeme rozprávať o tom, či ich je veľa alebo málo,“ skonštatoval.

Nezaradený poslanec Milan Mazurek zase tvrdí, že vedenie envirorezortu problém s medveďmi nerieši, pretože podľa neho podlieha tlaku mimovládnych organizácií. „Obklopia sa ekoteroristami, ktorí si založia živobytie cez rôzne mimovládky, v ktorých sa angažujú, čerpajú dotácie na neuveriteľné sprostosti.“

Zajačik viní predošlé vládne štruktúry

Poslanec Vladimír Zajačik (OĽANO) ale pripomína, že samotný predkladateľ je poľovník. Podľa ministra je práve nezodpovedné správanie sa poľovníkov jednou z príčin problémov s medveďmi.

„Je verejným tajomstvom, že lobistická sila kriminálnej časti poľovníckej komunity a lesobarónov siaha až do najvyšších poschodí bývalých vládnych štruktúr. Stále má silné postavenie v stranách opozície,“ uviedol.

Parlament bude o Budajovi rokovať približne do 14.00 h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál