Na hlavný obsah

Poliaci dokončili plot na bieloruskej hranici

Je dlhý takmer 200 kilometrov.

Poliaci dokončili plot na bieloruskej hranici
Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa prihovára počas inaugurácie plota. Foto: TASR/AP

Poľsko dokončilo 187 kilometrov dlhý plot na svojich hraniciach s Bieloruskom, ktorý mu má pomôcť zamedziť nelegálnej migrácii. Jeho výstavba trvala päť mesiacov. Informujú o tom správy agentúry PAP.

Plot vo štvrtok (30. 6.) inauguroval poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorý v príhovore v pohraničnom mestečku Kužnica uviedol, že výstavba plotu „bola nevyhnutná na bezpečnú ochranu poľských hraníc a zameranie sa na úseky, na ktorých prebieha boj za budúcnosť Európy a Poľska“.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1542451784249131008

Predseda poľskej vlády pritom odkazoval na pokus bieloruského režimu destabilizovať Európu, keď priviezol k európskym hraniciach tisíce migrantov z Afriky a Blízkeho východu. Tých povzbudzoval, aby prekročili hranice Poľska a Litvy. Minsk sa takto snažil pomstiť za sankcie, ktoré na Bielorusko uvalil Západ pre zásahy proti opozičnej demokracii, približuje PAP.

 „Vnútorná a vonkajšia bezpečnosť sú našou hlavnou prioritou – sú podstatou nášho bytia, ktorú budeme za každú cenu brániť,“ uviedol Morawiecki. Podľa neho je plot na bieloruských hraniciach prejavom poľskej efektivity, zodpovednosti, obozretnosti a predvídateľnosti.

Podľa poľského ministra vnútra Mariusza Kamiňského bola kríza s migrantmi, ktorú v druhej polovici vlaňajška vyvolalo Bielorusko, „prípravou na vojnu proti Ukrajine“.   

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet