Na hlavný obsah

Polícia našla v Texase v kamióne najmenej 46 mŕtvych

Ich národnosť však zatiaľ nie je známa.

Najmenej štyridsaťšesť mŕtvych tiel našla v pondelok (27. 6.) večer miestneho času americká polícia v nákladnom priestore kamióna na okraji texaského mesta San Antonio. Ich smrť spôsobila horúčava.

S odvolaním sa na šéfa miestneho hasičského zboru Charlesa Hooda to uviedla agentúra Reuters. Podľa listu The New York Times (NYT) išlo o migrantov.

Hranice prekročili nelegálne

Viac ako 16 ďalších ľudí, vrátane štyroch detí, bolo nájdených živých a prevezených do nemocníc, uviedol šéf hasičov. Medzi mŕtvymi nie sú žiadne deti, dodal. Informácie o obetiach sa spočiatku mierne rozchádzali. Reuters najprv hovoril o 40 mŕtvych, ich počet neskôr vzrástol na 46.

Všetky obete pravdepodobne prekročili hranice Spojených štátov nelegálne, ich národnosť však zatiaľ nie je známa. Na miesto zamieril mexický konzul, uviedol mexický minister zahraničia Marcelo Ebrard. Podľa šéfa mexickej diplomacie sú medzi hospitalizovanými dvaja Guatemalčania.

Po vodičovi pátrajú

Policajti zo San Antonia pátrajú po vodičovi vozidla, ktorý ho zrejme opustil predtým, ako ho objavili vedľa železničných koľají v odľahlej oblasti na južnom okraji mesta.

Traja ľudia sú vo väzbe, uviedol šéf polície v San Antoniu William McManus, podľa ktorého ide o najhorší incident tohto druhu v meste. Podrobnosti o zadržaných neuviedol.

Podľa šéfa hasičov zomreli ľudia v nákladnom aute na teplo. San Antonio a ďalšie texaské mestá teraz zažívajú vlnu horúčav. Teploty v San Antoniu, ktoré je vzdialené od mexických hraníc asi 250 kilometrov, sa v pondelok (27. 6.) vyšplhali až na 39,4 stupňa Celzia.

Republikánsky guvernér Texasu Greg Abbott, ktorý urobil migráciu ústredným bodom svojej volebnej kampane, označil za vinníka úmrtia amerického prezidenta Joea Bidena.

„Sú dôsledkom jeho smrtiacej politiky otvorených hraníc,“ napísal na twitteri. Za rekordný počet migrantov, ktorí v posledných mesiacoch prekročili americko-mexickú hranicu Bidena kritizuje viacero politických oponentov.

Nejde o prvý prípad

Druhé najľudnatejšie mesto v americkom štáte Texas v minulosti zaznamenalo podobné prípady. V roku 2017 zomrelo desať migrantov po tom, ako zostali uväznení v kamióne zaparkovanom pri obchode Walmart v San Antoniu.

V roku 2003 bolo v nákladnom aute juhovýchodne od tohto mesta nájdených 19 migrantov.

Veľké nákladné autá sa stali obľúbenou metódou pašovania na začiatku 90. rokov 20. storočia v súvislosti s nárastom kontroly amerických hraníc v San Diegu a El Pase v Texase, ktoré boli v tom čase najrušnejšími koridormi pre nelegálne prechody.

Podobné prípady v minulosti otriasli aj Európou. Britskí policajti našli v roku 2019 v grófstve Essex na juhovýchode Anglicka v kamióne 39 mŕtvych vietnamských migrantov.

V júni 2000 našla polícia v nákladnom vozidle v britskom prístave Dover 58 mŕtvych čínskych utečencov.

Najhoršou tragédiou tohto druhu v Európe bolo nájdenie odstaveného chladiarenského vozidla pri rakúskej obci Parndorf v auguste 2015, kde policajti objavili 71 mŕtvych tiel v pokročilom štádiu rozkladu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet